Paleo-mad – Det spiser jeg morgen, middag og aften + mellemmåltider

Pr. opfordring fra to måske kommende hulemænd ( 🙂 ) vil jeg i dette indlæg skrive lidt om, hvad for noget Paleo-mad jeg den seneste tid har indtaget … og som har gjort, at jeg bl.a. har opnået et vægttab på over 5 kg på relativt kort tid.

Er du ikke helt med på, hvad jeg plaprer om, så kan du læse mit tidligere indlæg:

Paleo / stenalderkost

Hvad består min Paleo-mad af?

Min Paleo-mad består af kød, fjerkræ, fisk samt grønt morgen, middag og aften. Der er ikke noget med at tælle kalorier og alt det der spas. Du skal bare spise, indtil din mave siger “mæt”. Det er ret cool.

Du tænker måske, at det er lidt mærkeligt at spise en bøf med grøntsager til morgenmad. Men med så meget andet, kan du vænne dig til det, og hvis du kan spise en bestemt ret om aftenen – og endda synes, den er lækker – så kan du altså også vænne dig til at spise den om morgenen.

Personligt gider jeg dog ikke spise fisk om morgenen. Men bacon med en grøntsagsblanding bestående af gulerødder, broccoli, courgette og blomkål … det gider jeg godt spise! Og det er faktisk det, jeg spiser næsten hver morgen.

Paleo-retter – Hovedmåltider og mellemmåltider

Her er en lille liste over forskellige ting, jeg har spist den seneste måneds tid. På et senere tidspunkt vil jeg gerne gå mere i dybden og blogge om Paleo-opskrifter.

Morgen – Første hovedmåltid

Bacon-slices og/el. æg med grøntsagsblanding bestående af gulerødder, broccoli, courgette og blomkål. Der findes mange forskellige grøntsagsblandinger derude – så det er bare om at granske supermarkederne. REMA 1000 har ofte nogle billige grøntsagsblandinger. Nogle gange blander jeg også flere forskellige grøntsagsblandinger sammen.

Baconen skal bare på panden indtil de er nice and crispy. Æggene kan du tilberede på mange forskellige måder. Grøntsagsblandingen smider du i mikrobølgeovnen (det er hurtigst og bedst, fordi grøntsagerne bevarer meget af deres “goodness”, fremfor hvis du koger dem i en gryde eller smider dem på en pande; det er i hvert fald, hvad jeg har læst mig til). Sørg for at bruge en ordentlig mikro-skål med låg, så grøntsagerne bliver rigtig juicy.

Har du leftovers fra aftensmaden, kan du også spise det til morgenmad.

Middag – Anden hovedmåltid

Sådan en omgang Paleo-morgenmad gør, at jeg er mæt i mange timer. Så faktisk er det ikke særligt ofte, jeg spiser et stort måltid ved middagstid. Hvis ikke jeg fik spist æg om morgenen, kunne jeg godt finde på at lave en omelet eller et par kogte æg med lidt grønt ved siden af. Mit andet hovedmåltid plejer mere at være et lille mellemmåltid. Mine mellemmåltider kommer jeg nærmere ind på lidt længere nede.

Aften – Tredje hovedmåltid

Okay. Aftensmad er for mig ret vigtigt. Jeg elsker at stå i køkkenet og lave det helt store. Jeg har blandt andet spist lammekølle, hvidløgsmarinerede lammeculotter, bøffer, steaks, friske fisk, kylling, kalkun og ja … alt muligt. Grønt skal der jo også til, og her gælder det bare om at være kreativ. Vi er i øvrigt krydderi-fanatikere herhjemme – så al vores mad (specielt aftensmad) bliver meget spicy. Herunder er vores to primære krydderiskabe, som min kæreste har indrettet 🙂

Vi har meget mere end det 😛

Mellemmåltider

Da jeg startede med Paleo-mad købte jeg en gigantisk chorizo-pølse i Metro til ca. 300 bobs. Den har jeg så slicet med en pålægsmaskine. Chorizo sammen med en gulerod, en tomat og lidt agurk er perfekt som mellemmåltid – også på farten.

Drikkevarer

Jeg har drukket masser af vand, men også kaffe og te, som egentlig ikke bør overdrives pga. koffein.

That’s it.

Huskeliste

Indtag masser af:

Kød, fjerkræ, fisk, vildt og grønt samt vand.

Undgå:

Mejeriprodukter, ris, pasta, brød, kartofler.

Indtag i moderate mængder:

Frugt og nødder (specielt hvis du vil tabe dig), kaffe, te.

Har du spørgsmål, så skal jeg gerne prøve at besvare dem 🙂

Køb den officielle bog, Stenalderkost, af Loren Cordain

Er du interesseret i at læse den officielle bog om stenalderkost, så kan du lige nu finde den på dansk hos Adlibris for kun 88 kr. inkl. levering.

Huskede du at tjekke Hulemad.dk – min nye hjemmeside om stenalderkost?

Så smut ind på Hulemad.dk nu, og deltag i åbningskonkurrencen om et gavekort a 500 kr. til lækre helsekostprodukter 🙂

109 tanker om “Paleo-mad – Det spiser jeg morgen, middag og aften + mellemmåltider”

 1. Skidecool! Min kørelærer gik fra 120 til 80 på to år eller noget, udelukkende ved at undgå stivelse (ikke fuldstændig, men blot “til husbehov”). Han drak lige så meget sodavand som han altid havde gjort, spiste lige så mange usunde sager, osv. Han undgik ganske enkelt bare stivelse 🙂

 2. Tak, mester 🙂 Det er en god sjat kilo. Havde han undgået/skåret ned på sodavand og de usunde sager, havde det selvfølgelig set endnu sjovere ud.

 3. Det skal sgu prøves, umiddelbart passer den kost også godt med min træning(masser af proteiner). Den eneste ting jeg ikke tror jeg vil gøre, er at spise indtil jeg er helt mæt. Jeg spiser som en Golden Retriever, dvs indtil der ikke er mere mad eller jeg bliver så dårlig at jeg må ligge mig, så det vil nok give lidt problemer 😉

 4. Det er helt sikkert en kostomlægning man skal vænne sig til. Brød, pasta, ris og mælkeprodukter fylder tæt på 50% af det jeg normalt spiser, så mon ikke kroppen kunne tænkes at komme med en lille reaktion på dét. Glæder mig til at teste det. Er allerede røget på Honningmelon med Serano skinke. Nu skal jeg bare vænnes af med den tilhørende iskolde hvidvin 😉

 5. Alt brød er forbudt. Og jo – min krop skulle helt sikkert vænne sig til Paleo-mad.

  Honningmelon med serano lyder lækkert. Men husk at moderere din indtagelse af frugt, hvis du går efter at tabe dig.

  Og hvis du ikke allerede har tjekket taoweb.dk, så vil jeg klart anbefale dig at gøre det. Der står også om forslag til kosttilskud, hvilket også er vigtigt. Jeg tager selv en multivitaminpille og en kapsel med fiskeolie og andet halløj (link) hver dag.

 6. Hvor er det nice dude, det lyder som noget jeg helt klart gerne vil prøve når jeg får lidt mere “normal” hverdag igen – umiddelbart er det svært at vænne sig til den slags når man rejser rundt etc. men så snart man har en stabil hverdag er det helt klart noget jeg vil prøve.

  Har dog aldrig været ret god til diæter osv, har som regel blot opnået vægtab ved motion og normal kost i hverdagen. Selv hvis jeg tager springet og prøver Paleo når jeg kommer tilbage til en normal hverdag, tror jeg stadig weekenden vil være freddet; specielt hvis jeg stadig er i Lima. Hvis man tager på restaurant i særklasse siger jeg sku ikke nej til at fråde lidt stivelse. 😉

  Det værste jeg umiddelbart kan se man skal undvære, er ost…

 7. 🙂

  Ost er vist heller ikke det slemmeste af hvad jeg har læst mig til. Det er mere brød, pasta, ris og kartofler, der er de “farlige” ting.

  Man behøver heller ikke at køre det så stringent; du kan eks. udelukke nogle af tingene.

 8. Det er en super god kur, og jeg har nu tabt 15 kg på vægten, men jeg træner 4-6 gange om ugen, så der er kommet lidt muskelmasse på, så nok tæt på 20 kg fedt er væk – det er super “fedt” 😉

  Jeg holder ikke kuren 100 %, så jeg spiser lidt knækbrød i stedet for andet brød, og til morgenmad spiser jeg fromage frais, fiber sund og nødder.

 9. Din morgenmad er ikke Paleo da bacon er no go på en paleodiæt, marinade er også forbudt medmindre i laver den selv fra bunden.

 10. Hej Rune

  Tak for din kommentar 🙂

  Marinaden bliver selvfølgelig lavet fra bunden.

  Mht bacon, så har jeg læst lidt om det, og jeg kan se, at du åbenbart har ret – bacon indeholder visse tilsætningsstoffer. Alligevel er der rigtig mange Paleo-folk, der spiser bacon, og det bliver jeg personligt også ved med. Du kan finde bacon, der ikke er tilsat alt muligt “halløj”, og af hvad jeg kan læse mig til, så er dét diskutabelt, om det er Paleo, lige som så mange andre ting (honning m.fl.)

  Endnu engang tak for din kommentar.

 11. Det lyder lidt som om man sagtens kan lave egne variationer af sådan noget Paleo-diæt? Det kunne jo være spændende at se, hvor meget effekt det har hvis man bare tager nogle af delene, kombineret med en livstil med motion mm. – f.eks. blot undgår brød, ris & pasta i dagligdagen, og sørger for at få en kost primært bestående af protein-holdigt kød og grønsager.

  Jeg tror nu aldrig jeg ville kunne være så voldsomt streng med en diæt, som f.eks. at man kun må spise X, X og X. Jeg tror altid jeg ville blande ting, og specielt når man snakker madlavning, komme til at gå “ud over Paleo” ingredienserne… Men kan jo også være jeg bare ikke har rygraden til at tage sådan en diæt seriøs nok. 😉

 12. Først og fremmest vil jeg lige sige super mange gange tillykke med dit vægttab, og tak fordi du deler dine råd og gode oplevelser med alle os andre! Det er en stor inspiration, og jeg er selv lige gået i gang med kuren.

  Jeg har dog lige et spørgsmål; er peanuts tilladt så længe jeg ikke spiser mere end 500 gram af dem? Jeg ved godt at kalorieindholdet er rigtig højt, men da der kun er 9 gram kulhydrat per 100 gram, bør jeg i princippet tabe mig hvis jeg spiser et ½ kg af dem, da det er under de anbefaldede 50 gram kulhydrat, også selvom det overstiger min anbefalede daglige energibehov.

  Mvh 🙂

 13. Hej Heidi 🙂

  Tusind tak!

  Jeg vil anbefale dig at holde dig fra peanuts, hvis du vil tabe dig. Peanuts indeholder også meget fedt (omega-6). Det er generelt noget, du bør holde dig fra, hvis du vil tabe dig, men det skader jo nok ikke at spise en smule peanuts i ny og næ. Jeg har selv drukket te med honning, og det er heller ikke lige det bedste i verden – men jeg har holdt det i moderate mængder (få gange om ugen), og jeg har da tabt mig alligevel 🙂

  God fornøjelse med Paleo-diæten 🙂 Du skriver bare, hvis du har andet på hjerte 🙂

 14. Spændende projekt. Hvilke negative effekter har du ved at begynde på kuren? Jeg tænker specielt hvad man gør med mellemmåltiderne når man er på farten. Står den der blot på frugt?

  /Peter

 15. Hej Peter 🙂

  Den eneste negative effekt var, at maven ikke havde det helt super. Men jeg tror, at det er fordi, jeg indtog for meget kød. Det er muligt, at jeg havde lidt proteinforgiftning, men så længe, du opvejer det med grøntsager, så er det umuligt at få proteinforgiftning.

  Mht. mellemmåltiderne, så stod den typisk på gulerod og agurk. Jeg spiste også chorizo, som ikke er 100 % Paleo – men der er trods alt kød i. Frugt har jeg overhovedet ikke spist.

 16. Hej
  Der er åbenbart mange der har opnået fine resultater på Paleodiæten ikke blot vægttab, men også rent helbredsmæssigt ser der ud til at være gevinster. Så jeg har tænkt mig at prøve Paleo i det nye år. Jeg har læst en del om det her på nettet, og jeg har også anskaffet bogen
  Stenalderkost af Loren Cordain. Nu er jeg blevet noget usikker på, hvad man egentlig må indtage, da der af bogen fremgår, at man ikke må spise eks. bacon, chorizo og andre forarbejdede fødevarer og værst af alt, man må ikke få salt, og hvordan er det nu lige med æg?
  Jeg har jo læst, at nogen spiser oceaner af æg og bacon og taber sig alligevel. Jeg har derimod ikke læst noget om minus salt her. Håber at der er nogen der kan svarre mig disse spørgsmål.
  Godt nytår til alle

 17. Hej Lisa

  De andre sidevirkninger, jeg har oplevet, har i hvert fald været fantastiske. Bare det, at du aldrig føler dig oppustet og træt efter selv et kæmpe Paleo-måltid, er utroligt lækkert.

  Der er usikkerheder hos mange mht. hvad man må og ikke må indtage. Mht. bacon og chorizo, så tænker jeg sådan, at der jo er kød i … jo, der er også alt muligt andet, som ikke er Paleo og måske ikke er det bedste for kroppen, men så stramt synes jeg heller ikke, man skal tage det.

  Æg har jeg ikke undersøgt nærmere, men det kommer jeg til i det nye år og i forbindelse med lanceringen af mit nye site om Paleo.

  Salt er ikke ligefrem sundt, men det er jeg ærlig talt fuldstændig ligeglad med. Jeg bruger masser af krydderier, og det vil jeg altid gøre 🙂

  Godt nytår herfra!

 18. Det ser spændende ud. Har ikke umiddelbart hørt om det før, men det kunne da være, at man skulle give det et skud her i det nye år. Man kan vel altid undvære lidt overskudsfedt.

  Og enig med krydderierne – der skal noget smag til 🙂

 19. Hej Jan,

  Glimrende side.

  Jeg er så småt startet denne uge og begynder seriøst på paleokosten på mandag.
  Har en god ven, der har opnået gode resultater på 14 dage og idéen tiltaler mig svært, nemlig det at man spiser hvad som helst når som helst, bare det holder sig indenfor rammerne. Fisk til morgenmad? Bare kom med det!

  Jeg har aldrig været den store salatspiser, men forleden lavede jeg en kæmpeskål med salat, frugt, nødder og ovnbagte kyllingefileter. Jeg blev så tung at jeg måtte hjælpes fra bordet, dog uden at være det mindste oppustet og mæthedsfølelsen holdt sig i timer.

  Du kan med god samvittighed spise honning i moderate mængder. Stenaldermennesker spiste honning når de kunne få fat på det.

  Med hensyn til bacon, så prøv at lægge det mellem to stykker køkkenrulle og så en tur i mikroovnen. Det fjerner overskudsfedtet.

 20. hej jan.

  tænkte på hvordan det er mht mælk, hvis man nu nøjes med skummet- eller promillemælk på henholdsvis 0,1 og 0,05% fedt…

  Overvejer meget denne paleo kost, ikke så meget pga vægttabet – hvilket kun kunne være en side bonus, men mere pga det skulle give det mere energi og mindre oppustethed…
  -men hvor får du dine fibre fra??

 21. Hej

  Det lyder faktisk som en rigtig spændende kur, som bør prøves (er ellers aldrig til det med kure, men denne lyder udmærket). Hvad med ting som rugbrød, fuldkornspasta, fuldkornsbrød, bønner, feta (garanteret helt udelukket) og mørkchokolade (vel næppe god)? Er dette ting der bør begrænses kraftigt eller måske helt udgå af kostplanen?

  Hvad med når man er i byen? Er det okay at indtage øl, sprut eller vin? Eller hvad er mindst skadeligt skal der måske hellere spørges..

 22. Hej og tak for en super interessant side!

  Min kone og jeg er startet så småt i dag og har et par spørgsmål. hun plejer at indtage en smoothie om morgenen lavet på rismælk og med (valle)proteinpulver i. Jeg tænker, at rismælk ikke figurerer i en paleo-kost, så den er ude. Men hvad med proteinpulver? Der er jo kulhydrater i, som vel kommer fra mælk. Er det så også et nej?

  Hvis vi nu griller en hel kylling, ville du så spise skindet, hvis formålet var vægttab? I det hele taget, skal man vælge fedtfattigt kød eller er det lige meget?

  Mange hilsner
  Thomas

 23. Hej Morten

  Beklager det sene svar! :S Havde sgu misset din kommentar.

  Først og fremmest, så er det jo ikke rigtig en kur, men en kostomlægning. Du kan selvfølgelig bruge det som en kur – og endda en meget nem kur 🙂

  Alle de fødevarer, du nævner, er så vidt jeg ved udelukket. Fuldkornsbrød og ditto ris samt pasta er ikke en del af Paleo.

  Mht. hvad der er mindst skadeligt at indtage af drikkevarer, når du går i byen. Tjaeh, heh 🙂 Mjød (som jeg heldigvis er helt vild med) er vistnok det tætteste på “Paleo-sprut”, du kan komme – men sprut er jo sprut 😛

  Jeg har i øvrigt læst om en, som efter at have levet efter Paleo-principper i længere tid, næsten ikke havde tømmermænd efter en bytur. Dette har jeg så ikke selv erfaret.

 24. Hej Thomas

  Tak for de pæne ord 🙂

  Mht. rismælk: Hverken ris eller mælk er Paleo – så jeg mener ikke, at rismælk er det 🙂 Jeg hører om folk, der bruger kokosmælk (og kokosolie), men det bliver man ikke ligefrem slank af 😀

  Hvis proteinpulveret kommer fra mælk, så er det nok også en no-go. Så skal I finde noget animalsk proteinpulver. Jeg tror dog heller ikke, at det 100 % vil gå ind under Paleo. Jeg vil anbefale jer at spise “rigtig mad”. Kalkun er meget magert, og det er noget, jeg personligt er rigtig glad for at spise om morgenen. Debatten om, hvorvidt æg også er okay i forhold til Paleo, har jeg ikke tjekket op på, men det er i hvert fald nemt for de fleste at få ned om morgenen. Æggehvider er også en løsning, hvis man vil tabe sig ekstra meget.

  Om jeg ville spise skindet på kyllingen? Hell yeah! 🙂 Det er den bedste del. Jeg vil råde jer til ikke at være så fedtforskrækkede. Da jeg startede med Paleo, så var der masser af fedt i min kost, og jeg formåede alligevel at tabe mig 6 kg på 4 uger. Så længe det ikke er friturefedt og den slags, så skal det sgu nok gå.

  Jeg håber, du kunne bruge mine svar til noget 🙂

 25. Hej Jan

  Tak for et hurtigt og godt svar 🙂

  Vi er SÅ enige om, at skindet er det bedste på kyllingen, men den side du henviser til, Taoweb, tror jeg det er, advarer mod mættede fedtsyrer. Den side siger desuden også kun 1 æg om dagen, og det får man sgu ikke meget omelet af 🙂 Så kan man selvfølgelig spare sammen…

  Vi spiser meget gerne “rigtig” mad og specielt fisk om morgenen er genialt. Desværre også dyrt 🙁

  Hurtigt spørgsmål: et par ruder mørk chokolade om aftenen er vel ok? Der er lidt sukker i, meeen…:-)

  Thomas

 26. Jaeh, et æg om dagen er ikke meget. Jeg foretrækker også to 🙂

  Puha, fisk om morgenen er ikke lige mig. Men fedt, hvis I kan!

  Mht. chokolade. Lige da du udgav din kommentar, sad jeg og læste om det på stenaldermad.dk: http://www.stenaldermad.dk/2012/02/du-skal-spise-chokolade/ – et indlæg om, at du SKAL spise (mørk) chokolade. Jeg har ikke undersøgt, hvor meget sandhed, der er I det, men jeg ville personligt holde mig til andre ting, for jeg kan slet ikke lide mørk chokolade 🙂

 27. Jeg er i gang med at læse bogen stenalderkost, med henblik på selv at leve efter det, nu er det sådan at jeg træner meget, og nogen gange bliver jeg bare så sulten at jeg bare overfalder mit køleskab, hvad gør du når en uventet sult ligepludselig opstår? og man tænker jeg har lyst til børd/sukker ?

 28. Hej Mette 🙂

  Hvis det er lækkersult, der opstår, kan jeg finde på at drikke et stort glas vand med isterninger eller lave en kop lakridste. Jeg kan også finde på at spise en syltet agurk, chili eller noget kød.

 29. Hej Jan! Jeg bruger din side lidt hver dag, du har virkelig inspireret mig og mine forældre, som jeg nu har fået med på paleo dieten, da tit brokker sig over deres vægt, håber jeg på tydeligt vægttab. Men sidder og læser på nettet om at peanuts er forbudte! Der står man ikke må spise peanuts! Og så bliver jeg en smule ked af det, da jeg lige har spist 20 peanuts(altså dem du selv piller). Og jeg ser også at gulerødder ikke er med i opskrifterne. Så nu vil jeg gerne vide om jeg bare skal droppe gulerødder og peanuts helt og græde.

  Venlig hilsen
  Julie Mercedes.

 30. Hej
  Jeg er ved at overtale manden til, at vi begge skal forsøge os med stenalderkost. Men han drikker proteinshake tre gange om dagen og nægter at drikke det med vand.. So what to do?
  Noget andet, som jeg har tænkt på er kødet, spiser du også kun økologisk? Jeg synes det er for dyrt til, at vi kan følge med, hvis det var..

  Venlig hilsen
  Line

 31. Hej Julie 🙂

  Peanuts er no-go, men gulerødder er 100 % paleo – så dem kan du trygt spise 🙂

  Hej Line 🙂

  Fedt, at at vil afprøve Paleo-diæten!

  Måske du kan lokke din fyr til at spise kød eller æg i stedet, så han får sin protein derfra? Og tja, jeg kan ikke forestille mig, at han drikker proteinshakes for smagens skyld 😀 Så må han da kunne overtales til at prøve det med vand, hvis du presser hårdt nok.

  Mht. økologi, så prøver jeg så vidt muligt at købe økologisk – det lykkedes dog ikke altid. De æg, jeg spiser, er dog ALTID økologiske, for hér er smagsforskellen bare virkelig stor. Det handler vel i bund og grund om at prioritere … der er næsten altid andre ting, man kan bruge færre penge på, og så kan disse penge bruges på økologisk mad.

 32. Spørgsmål!!!

  Hvordan forholder du dig mht kikærter, bønner, linser og den slags??

  Har “opfundet” et brød – er du interesseret i opskriften??

 33. Så har stenalderkosten næsten taget over. Jeg har spist to pitabrød med meget lidt dressing på to dage & meget lille stykke kage, så jeg er på vej i den rigtige retning. Jeg spiser kød, grønsager, salat, nødder osv. lige som det passer mig, så det er bare super fedt.. Jeg begynder at finde flere variationer til min mad, så det ikke bare bliver kød & grønsager/salat til alle tre måltider. Sågar i går spiste jeg kun to måltider, fordi jeg stadig var mæt fra middagsmaden.. Jeg har tabt 1,7 kg på tre dage, så det er meget godt gået, synes jeg selv. Så nu skal der ingen brød osv. ned i dag. (et skridt ad gangen).

  Nu arbejder jeg i en meget lille butik, hvor vi kun har en brødrister, vaske og en elkedel.. Hvad gør I til middag, når alt omkring jer er sandwich, pizza, sushi osv.. (omg. jeg kommer til at savne Sushi 🙁 )

  Skønt, at vi kan dele vores oplevelser osv. her med dig..

  God dag
  Line

 34. Hej

  Vi har nu også prøvet det et par uger, dog med lidt blandede resultater. De første 10 dage var vi ret hardcore og jeg tabte næsten to kg. Og jeg har i forvejen en fedt % på 18 og behøver som sådan ikke vægttab. Men jeg konstaterede en forbedring i mit velvære, specielt om morgenen. I det hele taget synes jeg at den største gevinst kommer om morgenen, man kan holde ret lang tid uden at blive sulten og det er en god, solid start på dagen. Dog synes jeg stadig er det svært at spise grøntsager om morgenen, men det kommer vel 🙂

  Min kone, som egentlig er den, der ønsker vægttab tog i stedet lidt på. Og hun holdt den mindst lige så godt som jeg. Den eneste forskel på vores indtag var, så vidt jeg kan vurdere, at jeg er langt bedre til at drikke vand. Så, det lader til at væskeindtaget er meget vigtigt, hvis man ønsker vægttab. Men ja, det er jo ret så demotiverende for hende, når nu jeg havde hypet det her så meget 🙂 Men det er nu en fast indarbejdet morgenrutine at vi får kød/æg og så grøntsager. Så langt så godt.

  Jeg har købt den “originale” bog, Stenaldermad, og den siger så, at man ikke bare skal spise uhæmmet, hvis det er vægttab, man ønsker. Bl.a. max 6 æg om ugen, 100 g nødder om dagen osv. Altså fint med fedtstoffer, men hold igen, hvis du ønsker vægttab. Uanset hvad man tror på, må der altså også være noget der hedder energiregnskab. Eller hva’?

  Og så æder jeg for øvrigt løs af frugt, lidt sjov skal der jo være ved det. Og har også en dag om ugen, hvor junior bestemmer menuen og det ender ofte med risengrød eller madpandekager. Så spiser vi lidt og laver mere mad, når han er lagt i seng. Jeg synes det er vigtigt, at de små ikke får et unaturligt/forbudspræget forhold til mad. De skal spise af lyst og ikke med et bestemt formål!

  Nå, det var en ordentlig smøre, fedt forum det her .-)

  Thomas

 35. @Kis Tia Damgaard

  Hej 🙂 Jeg spiser det faktisk ikke. Jeg tror ikke, det er “tilladt”. En god tommelfingerregel er, at hvis du kan spise det råt, så går det ind under stenalderdiæt. kikærter, bønner, linser er vist ikke det bedste at spise, uden at det er blevet kogt 🙂

  Men jeg vil meget gerne bede om din opskrift! Jeg har eks. længe tænkt på at lave brød af kikærtemel, da det har meget protein og ikke er meget sundere end normal mel.

 36. Hej Tanja 🙂

  Jeg spiser, indtil jeg bliver mæt. Og det fede er, at spiser du Paleo-mad, føler du dig ikke død og oppustet selv efter at have spist rigtig meget.

  Vil du rigtig gerne tabe dig, kan du selvfølgelig holde lidt igen, men der er ingen grund til at sulte sig ihjel. Kroppen har også brug for næring 🙂

 37. Hej Line 🙂

  Stort tillykke med springet udi stenalder-livet:D Og tillykke med vægttabet!

  Jeg ville tage min egen madpakke med. Og hey – hvis du savner sushi, kan du jo leve efter 80/20-reglen som mange andre Paleo-folk gør; altså at du spiser Paleo-mad 80 % af tiden.

 38. Hej Thomas!

  Fedt at høre, at både dig og konen er hoppet med på vognen 🙂

  Interessant, hvis indtagelse af vand er det, der skal til. I træner vel ikke? For så kunne det ellers være øget muskelmasse, der er grunden til, at din kone har taget på. Det var bare en tanke. Der er helt sikkert et energiregnskab; for mange nødder og frugt er i hvert fald ikke vejen frem, hvis man vil tabe sig.

  Super-fedt, at du har en dag om ugen, hvor junior bestemmer. Det giver lidt afveksling, og det er jo altid rart.

  Du må endelig skrive igen, når der er nye resultater – specielt mht. din kone. Og lige til sidst: Mht. at drikke vand, så kan I evt. forsøge at lave det til en vane, at I starter morgenen med et stort glas koldt vand.

  Hygge 🙂

 39. Hej Jan.
  Hold da op hvor er jeg glad for at jeg snublede over din side… Beslutningen er taget, jeg er med på Paleo-holdet fra idag. bogen: Stenaldermad.. er bestilt.

  Jeg har fundet denne side http://www.lavidaverde.dk/glykaemiskindeks.html for at have styr på de stivelses”frie” grøntsager. måske det osse kan hjælpe andre nye paleo-tilhængere.

  Mit mål er at reducere vægten med 20 kg… Nu ska der rykkes fedt af kroppen!

  Spørgsmål… må jeg snuppe mig en proteinshake blandet med vand om aftenen, der er tale om mælkeproteiner?

 40. Hej Sofia 🙂

  Jeg er da også glad for, at du snublede over min side 🙂

  Tak for linket. Det må jeg lige tjekke!

  Jeg vil anbefale dig at få dine proteiner fra animalske produkter – men altså, hvis den der mælkeproteinshake er din eneste afvigelse så at sige, så går det jo nok. Du skal nok komme til at tabe dig alligevel 🙂

 41. Hej Jan
  Jeg synes specielt denne her uge, har været svær at holde :-S Specielt weekenderne er meget svære at få fjernet de dårlige vaner med McD, pizza osv 🙁 Og det gavner jo ikke mit vægttab. Men så er det selvf. godt, at der starter en ny i morgen & at Stenalderkost-hæftet som du anbefaler, er på vej, så jeg kan få flere ideer til mine måltider, for jeg synes, at det er svært at finde ideer.

  Hvad drikker du i løbet af en uge? Jeg tænker, at hvis jeg kun skal leve af vand, så holder det ikke i længden, så det jeg leder efter er andre alternativer til væske? Og hvor meget vand skal vi egentlig drikke i døgnet?

  God søndag

  Venlig hilsen
  Line

 42. Hey Line 🙂

  I forhold til vægttab, så er det faktisk fint med en enkelt dag, hvor du bare spiser det, du har lyst til. Det kan specielt hjælpe på motivationen.

  Ud over vand, drikker jeg kaffe og te (enten med Stevia-sødemiddel eller honning). Jeg går ærlig talt ikke op i, hvor meget vand, vi skal drikke – så dér må jeg være dig svar skyldig 🙂

 43. Okay. Jeg drikker ikke rigtig the eller kaffe, men jeg drikker zero sodavand, danskvand med light saft, frisk presset juice eller vand.. <- Ik' særlig stenalder-agtigt :p

  Hvad med opskrifter, har du overvejet at sætte nogle ind & evt. os der følger dig, at vi kan lægge nogle op? 🙂

  God påske <- uhm maaasser af kød :p

 44. På min kommende hjemmeside Hulemad.dk, vil der komme egne opskrifter, men jeg havde slet ikke overvejet at give andre mulighed for at lægge opskrifter op. Det er da en super ide! 🙂

  Tusind tak for ideen, Line. Og go’ påske! 🙂

 45. det er en spændene kur. kan godt lide man ikke skal tælle kalorier osv. og så er det jo egentlig ret god mad man kan spise.

 46. Hej…
  Synes lige jeg vil prale af at der på en “tilvænnings-uge” er røget 2 kg :o)
  Dette på en uge, hvor jeg har haft fokus på paleo-morgenmad, men er faldet lidt i sidst på dagen.
  Jeg har lånt bogen “nyd livet! lev fedt – bliv slank”… tror det var et tip jeg fik her på din side… Den er bestemt værd at ta et kig i… hvis man savner inspiration.

  Jeg nupper en uge mere… er fortsat begejstret :o)
  Go påske til alle

 47. Godt nok noget af en kost !! Har hørt om flere der har spist det. Bla. i et par podcasts. Mener EnerGittes talkshow har noget i et afsnit samt et andet amerikansk podcast.

  Må dog indrømme at jeg nok aldrig får taget mig sammen til at prøve det, selvom det lyder til at folk får god energi ud af det og får det rigtig godt i kroppen.

  Men fedt at du er med på det og kan lide det 🙂

 48. @Klaus
  Jep, det er god mad, og så er det spild af tid at tælle kalorier. Hvis man endelig skulle tælle noget, så er det kulhydrater.

  @Line
  Super! Tak for tilmeldingen 🙂

  @Sofia
  Fedt! Tusind tillykke herfra 🙂 Jeg kender ikke bogen “nyd livet! lev fedt – bliv slank”, men tak for at gøre opmærksom på den!

  @Laila
  Du kan evt. prøve det af i 2 uger. Men ja – hvis du allerede er sund, slank, sprængfyldt med energi og alt det der, så må du jo gøre noget rigtigt 🙂

 49. Hej BonusNinja.
  Jeg er ved at læse bogen Stenalderkost af Loren Cordain, og derfor undrer nogle af dine måltidsforslag mig rigtig meget.
  Fx har du gang i både bacon og grøntsager fra frysepose i mikrobølgeovnen!
  Nogle af de vigtigste principper for stenaldermad er jo, at holde sig langt fra salt og animalsk fedt. Desuden har mikrobølgeovnen en skadelig virkning på flere af de gode næringsstoffer i grøntsagerne. Og de grøntsager du bruger er ikke friske. Har du selv læst bogen, eller har du bare fundet en stenaldermodel, der passer dig?
  I så fald synes jeg det er lidt synd, at du giver de “dårlige råd” (undskyld udtrykket) videre.
  De bedste stenalderhilsner
  NG

 50. Hej NG

  Tak for din kommentar 🙂

  Det er min egen model, kan man sige. Jeg havde ikke undersøgt tingene til bunds, da jeg startede, og på nogle områder er jeg gået på kompromis.

  Mht. bacon, så har du ret. Det, du finder i danske supermarkeder, er ikke 100 % Paleo. Salt kommer jeg dog aldrig til at holde mig helt fra.

  Mht. animalsk fedt: hvor har du læst/hørt, at man skal holde sig langt væk fra det? Dyr var den primære kilde til fedt i stenalderen, som jeg har forstået det.

  Mht. grøntsagerne og tilberedningen: Jaeh, det er ikke det bedste og mest stenalderagtige. Det med mikrobølgeovn vil jeg undersøge nærmere.

  Jeg er rigtig glad for din kommentar, og jeg vil forsøge at redigere mit indlæg, så alle er klar over, at jeg ikke havde undersøgt tingene i dybden, inden jeg gik i gang med “min egen” stenalderdiæt 🙂

 51. Det er klart at man må finde en model, der passer én selv. Vi lever jo trods alt i 2012 🙂
  Det med det animalske fedt har jeg læst i Loren Cordains bog “Stenalderkost”. Han skriver det flere steder, men på forskellige måder. Grundlæggende handler det om at landbrugsdyr, særligt dem vi har i dag – og især lam, svin og køer er meget federe end vildt, fisk og skaldyr.
  Og det fedt de indeholder er det dårlige flerumættede omega 6 fedt, hvor frø-olie og fede fisk indeholder det gode enkeltumættede omega 3 fedt.
  Det betyder ikke, at man skal holde sig fra kød fra landbrugsdyr, men ikke sidestille alt kød. Eksempelvis indeholder kalkunbryst 94% protein og stegt tun 68% protein, hvor lammekoteletter kun indeholder 25% protein, salami 23% og bacon 21% protein. Bare lidt stof til eftertanke.
  Hvis du vil høre mere kan du også tjekke det link her:
  http://www.youtube.com/watch?v=5dw1MuD9EP4 og ellers læs bogen. Den er vildt interessant. Jeg synes også det er meget fedt at få viden fra én, der virkelig ved hvad det handler om. Der ligger virkelig meget crap på nettet, som kan være ret vildledende.
  Men det kræver selvfølgelig, at man bruger en del tid på at sætte sig rigtigt ind i det.
  … synes selv det er ret komplekst, men jeg forsøger 🙂

 52. … og p.s. I.flg. Loren Cordain er både bacon og pølser industrifremstillede, fyldt med dårligt fedt og salt, og derfor ikke Paleo! – Too bad 🙂
  Jeg tror at det med bacon m.m. stammer fra den tidligere så populære Atkins-kur, men jeg ved det ikke. Det kræver dog ikke så meget videnskabelig indsigt at regne ud at man ikke lavede bacon og salami i stenalderen. Men igen: Læs bogen. Den giver virkelig meget velunderbygget indsigt 🙂

 53. Jeg fjernede, som det første, hvedemel i enhver form, ris og kartofler. På to uger tabte jeg 3 kg. Jeg er lidt i vildrede mht. fibre (der findes modstridende opfattelser på nettet om, hvor man får dem fra), den samme modstrid gælder indtag af bønner og linser.

  Anyways. Jeg der før levede af brød, brød, kartofler, brød, ris og brød, spiser nu kød, kød, kød, grøntsager, frugt og nødder. Kan det findes udenfor i naturen, kan det spises. Hvor mit energiniveau og humør før havde voldsomme udsving, ligger det nu højt og stabilt. Jeg sover bedre. Har ikke haft mareridt i de 10 uger, kostomlægningen har varet. Er mere glad. Har overskud. Føler mig mere sund.

  Jeg sørger for at drikke 2l vand dagligt og jeg styrketræner moderat.

  Problemer: I sociale sammenhænge, hvor vi danskere jo har det med at fylde mad i hovedet (oftest baseret på stivelse fra korn), er det svært at være den, der hele tiden skal sige nej tak. “Jeg er ikke på kur, nej. Jeg er ikke allergiker, nej. Jeg er ikke sur eller syg, nej. Jeg har det bare bedre med en gulerod/et glas vand/en håndfuld nødder/ingenting”.

  Bare nogle overvejelser undervejs i omstillingen…

 54. Hej.
  Fed side med spørgsmål, svar og kommentarer i “harer højde”

  Jeg vil blot sige HEP jeg vil også med på holdet af kød og grønt stor spisere og vinke farvel til mine højt elskede hvedebrøds vaner… på samme måde som jeg har vinket farvel til den ultra dræbende tobak….
  Det sidstnævnte er en grund til at overveje det jeg stopper ind under næsen nu, det virker som om at alt sætter sig 1 til 1 under navlen …
  Fik mit eksemplar af Loren´s bog i går ( købt til 49 kr i Lidl…) og er godt på vej igennem den ret letlæste bog…

  @Jan
  Efter at have læst Loren´s mening og tilsyneladende velunderbygget viden om salt, så er jeg på nippet til at vinke farvel til salt også ( jeg EELSKER ellers salt)

  God bededags ferie (uden varme hverder 🙂 )

 55. Hej alle sammen!

  Så er åbningskonkurrencen på Hulemad.dk skudt i gang. Du kan vinde for 500 kr. “hulesnacks”!

  Og så lige et tilbagesvar:

  @NG
  Jeg fik aldrig takket dig for den gode video (og de gode pointer), du har delt. Tusind tak! 🙂

  @Marianne
  Tak, fordi du deler dine overvejelser 🙂 Vi er nok flere, der kan nikke genkendende til det, du skriver.

  @Jonas
  Tak for dine pæne ord om min side! 🙂 Og tillykke med dit valg og med at du har kvittet tobakken.

  Det med salt er absolut noget af det sværeste for mig 🙁

 56. Hej Jan
  Nu har jeg studeret kostplanen fra Stenalderkost af Loren Cordain, men jeg tvivler på, at de kostplaner som er deri vil holde mig mæt lige så længe, som min nuværende morgenmad med min. 150g kød & 300g grønsager, frokost et par frugter & aftensmad 2-300g. kød samt 300g grønsager eller salat. Mellemmåltiderne er gerne nødder.

  Jeg har forsøgt med æggepandekage til morgenmad og der bliver jeg dissideret dårligt. Min mave er ikke så god til fede måltider, så det er jo ret heldigt for mig 🙂

  Har du ellers fundet noget nyt lækkert?

  God mandag
  Line

 57. Hej igen

  Vil lige give en personlig refleksion. Jeg har lige været nede i 14 dage med et maveonde, muligvis stress, muligvis en “virus” – måske endda på balancenerven…har lidt på fornemmelsen, at det er det, man fejler, når forklaringerne løber tør.

  Nå, men inden det, levede jeg nogenlunde fornuftigt, stort set uden brød, slik, stivelse og den slags. mit ærinde var ikke at tabe mig, men at støtte min kone i at tage sig og så at få det bedre. I de 14 dage jeg var “syg” havde jeg slet ikke lyst til kød, så jeg spiste stort set kun brød, havregryn, slik, chips og drak endda en smule sodavand, hvilket jeg ellers aldrig gør. Resultat: + 3 kg…måske var det endda kun i 10 dage, jeg spiste sådan. Tillige fik jeg endnu dårligere mave, decideret ondt i den. Nu er jeg så tilbage og kan konstatere, at kiloene nu flytter sig den “rigtige” vej igen…dog ikke i samme tempo, men pænt hurtigt 🙂

  For mig at se fungerer stenaldermåden at spise på som en simpel regulator, som på et tidspunkt vil bringe dig i balance, hvis du kan overholde det. Jeg får stadig perioder, hvor jeg spiser en frygtelig masse slik på én gang, specielt hvis jeg er træt (to små børn i huset :-)) Men så kan jeg vende tilbage til basis og spise fornuftigt igen i morgen. Og ja, så elsker jeg, at Loren Cordain siger, at man bare kan spise alt det frugt man vil, se det er noget, der rykker!!

  Alt herfra:-)
  Thomas

 58. Istedet for ordet kur, så har jeg valgt at kalde det livstil’s ændring.
  Jeg er Spinning-instruktør og har ikke meget fedt på kroppen, men har taget imod en udfordring om at holde den nye livsstil i 2 mdr. Det er ikke noget problem – LANGT fra.
  Kombinationen af masser af frugt & grønt samt en masse kød & fisk er super – I skulle prøve det.

 59. Lige en kommentar, til dem som skrev at Bacon samt Majeriprodukter er forbudt… Bacon er 0,8gr Kulhydrater per 100 gr, så det er helt i orden at spise! Plus Ost, indeholder heller ikke Kulhydrater, det er også bare Protein og Fedt 🙂 Mælk skal man til gengæld tænke over, da det jo er tilsat sukker osv… Også for at få dækket sit Kalcium behov, er 2 skiver Ost nok, og noget alle nok burde gøre, med mindre man er interesseret i dårlige tænder samt knogler… Hvis man ikke er til Ost, så kan man jo få det som kosttilskud.

 60. Hvorfor hulen har jeg misset alle de seneste kommentarer her? Hm… nå, men bedre sent end aldrig 🙂

  @Line
  Hm… noget nyt og lækkert. Nja, ikke rigtigt. Jeg er begyndt at spise mere frugt – det kan jeg virkelig mærke på mit energiniveau. Og så er det jo grillsæson – så der bliver grillet en del 🙂

  @Thomas
  Jeg er helt med på det, du siger, at du kan bruge stenalderkost som en slags regulator! 🙂

  @Kim
  Det har heller ikke været noget problem for mig, og jeg forstår heller ikke helt, hvorfor nogle har problemer med at gå over til stenalderkost. Det er jo lækker mad! 🙂

  @Ole
  Du burde prøve at læse Loren Cordains bog, som jeg henviser til i indlægget, for det er ikke korrekt, det du skriver.

  Bacon er IKKE stenalderkost. Desværre! 🙁 Det troede jeg også selv. For det første indeholder det salt, og for det andet er der tilsætningsstoffer i. Der findes bacon derude, som kan gå indunder Paleo, men det er svært at finde, og jeg tror ikke, du finder det her i Danmark. Derudover indeholder det meget af det usunde fedt, og proteinindholdet er kun 13 %, hvilket er meget lidt.

  Jeg kan ikke se, hvorfor både bacon og mejeriprodukter skulle være stenalderkost pga. deres kulhydratindhold. Lavt kulhydratindhold har som sådan intet med Paleo at gøre. Hvor har du det fra? Er lidt nysgerrig 🙂

  Ost er heller ikke Paleo. Fandtes der ost i stenalderen? 😛 Ost (og fløde) m.fl. indeholder i øvrigt meget af det umættede fedt, som altså er det dårlige fedt.

 61. Jan Kaczmarek @ Ret simpelt forklaret! Stenalderkost, ligesom andre dyr stadigvæk lever efter, som de burde, handler om Protein ( Latin for det Mest Vigtige ) og Fedt som energiforbrug!!! Mange rovdyr, er helst til fedt, pga det faktum, som selv mennesket brugte, tilbage i tiden, at det kan blive en hård vinter osv, og så er fedt jo altså 9 Kcal per gram, og og ikke sølle 4 Kcal per gram, som Kulhydrater giver… Protein er også hvad der transporterer ilt rundt i blodet, samt hvis du drænede kroppen, for dens store mængde væske, 80 – 85%, så alt hvad der er tilbage er 50% Protein!!! Der kunne skrives meget om Protein, men så meget tid har jeg slet ikke lige nu 😛 Ja, jeg kender godt den bog, og nej, det gør den ikke til et mesterværk… Det er simpel forståelse, at salt binder vand i kroppen, hvilket dog ikke er det værste, det er mere blodtrykket som kan blive et problem, med for meget salt!, Igen, ja omkring 13% Protein er ikke meget, men igen, energien fra Fedtet, og nærmest ingen Kulhydrater! Og Ost, har omkring 0-1gr Kulhydrater, hvilket gør det til perfekt Paleo kost, selvom de ikke havde de muligheder dengang, så er det stadigvæk baseret på Protein og Fedt… Jeg kan godt se hvad du mener, om at visse ting vi har i dag, ikke eksisterede dengang, men sammenlign bare ting fra datid, til nutid, og alt i alt, handlede det om Protein og Fedt, og det har ikke ændret sig overhovedet, hvilket er derfor, at et mellem måltid, i form af en pose Flæskesvær, er perfekt, da det bare er Protein of Fedt 😉 Og nej, de havde heller ikke Pølser dengang, men det virker også fint idag, da det bare er Protein of Fedt 🙂 Alt Kød, er bare at regne, som det perfekte, hvor det fede Kød, bidrager med en del energi 🙂 Og ja, jeg er én af dem, som tester tingene på egen krop 🙂 Jeg skrev i et indlæg for nogen dage siden, et andet sted, hvor jeg havde været i et eksperiment, hvilket endda involverede et sindsygt forbrug af sprut, bare for at teste, at den rette ernæring, kan betyde, at du kan gøre som du vil, uden at tage så meget som ét gram på 🙂 Så det er altså ikke for sjov at jeg skriver som jeg skriver 🙂 Og hvis man skulle være helt anal, så kunne man jo også sige, at det ikke er Paleo at have et job, bo i et hus, eje en bil, købe ind i et supermarkede osv… Det enormt seje, ved at leve Paleo stilen, er at der idag er et Supermarkede i nærheden, og man ikke selv behøver jage sin føde, og det giver så meget ekstra energi!!! Så igen, selv Paleo folket, fik en del Kulhydrater, men af den sunde slags, fra f.eks.: Frugter, som visse, kan indeholde en enorm mængde sukker, men vi er født som rovdyr, så det er meningen at vi skal jage, deraf mere kød end alt andet 🙂 Jeg håber det gav lidt forklaring 🙂

 62. Det er ikke spor sundt (og forresten heller ikke godt for miljøet) at spise så meget kød. Du behøver det slet ikke hver dag.
  Kan ofte udelades for bønner, champignon o.lign i stedet.
  Før man begynder at svælge sig i kød og dårlige undskyldninger for at spise en masse bacon burde man nok lige gøre lidt research først.

  Jeg gider ikke engang at skrive alle facts på for hvorfor man ikke bør spise så meget kød (og forresten helst ikke andet kød end fisk og fugle.) De facts kan sagtens finde en masse andre steder.

 63. Hej Ole 🙂

  Du bør huske, at der er KÆMPE forskel på fedt. Det mættede fedt, som du finder i netop bacon, pølser og ost hæver kolesterolniveauet og øger risikoen for, at du udvikler hjertesygdomme. Derudover er det forarbejde fødevarer, og bacon og pølser indeholder også salt og masser af tilsætningsstoffer.

  Paleo handler langt fra bare om protein og fedt. Og især det med fedt er vigtigt at pointere. Jeg har selv rodet rundt i alt det der med fedt (gør det lidt stadigvæk), og det gør de fleste sikkert også, fordi det er forvirrende med alle de forskellige typer fedt. De ting, du skriver, lyder meget mere som Atkins-kuren, som taler for bacon, pølser og ost og ikke har særligt meget fokus på “naturlig mad”.

  Uanset hvordan du vender det, er bacon, pølser og ost på ingen måde Paleo.

  Du fortæller, at du godt kender til Loren Cordains Stenalderkost-bog? Det lyder bare overhovedet ikke som om, du har læst den. Jeg havde selv ikke læst den, da jeg skrev om Paleo her på bloggen, hvilket jeg tager til mig og prøver at rette op på.

  Hej Sanne 🙂

  Du kan da ikke bare komme her og skrive, at kød er dårligt, sige at der findes masser af facts om det mange steder, uden at henvise til et eneste sted eller i det mindste sige lidt mere om, hvorfor du mener, kød er dårligt 😛 Håber ikke, det er for meget at forlange. Jeg synes bare, det er vildt spændende at diskutere det her 🙂

  Det med bacon har jeg lige svaret Ole om, og her fortæller jeg også, at bacon hverken er Paleo eller særlig sundt. Så her er jeg enig.

  Fisk og fjerkræ (fugle) er magert, som stenalderkosten netop anbefaler. Fede hakkebøffer og lammekoteletter har eksempelvis lavt proteinindhold og kommer faktisk ikke i nærheden af magert kød, omend det ER Paleo.

  I stenalderen spiste vi med andre ord masser af magert kød, fisk og skaldyr, men hvis du mener, at magert kød også er usundt at spise, vil jeg MEGET gerne høre, hvorfor du mener det 🙂

 64. Hej
  Troede det var ret almindeligt kendt at kød hver dag ikke er spor nødvendigt`? medmindre man er elite idætsudøver (og derfor behøver rigtig meget protein.)
  Jeg gad ikke henvise da det står over alt.. (bla din egen forklaring om forskelle på fedt.. som jeg ville gå ud fra man ville undersøge for man lægger hele sin kost om. Gjorde jeg i hvert fald selv.)
  Jeg kan dog henvise til det her link hvor der er noget mere specifikt hvorfor paleo nok er noget man skal holde sig fra:

  http://castroller.com/Podcasts/VegetarianFoodFor/2766507 NB: bare spring 25 min hen i indslaget.
  I det her link er der RIGTIG mange gode argumenter imod paleo. Så det bør alle der er på paleo eller overvejer det høre. Og så vil jeg meget gerne høre respons på det 🙂
  Og jeg spiser som sagt kød, så er ikke veganer. Eller dvs jeg spiser mest fisk og quorn (kød erstatning der smager af kylling.)
  Jeg er ret nørdet med kost lige for tiden. Slår stort set op om alle fødevarer jeg indtager: deres indhold, hvordan de reagerer med andet osv (fx måder at få jern nok på selvom man indtager mindre kød.)
  Er selv holdt helt op med at spise hvedemel, bagepulver o.lign. undgår tilsætningstoffer, ikke øko, tilsat sukker.. osv osv.
  Spiser en del nødder, bønner og fx quinoa og mange andre gode ting.
  Der er mange gode ting paleo kosten udelader (hvis den du følger Jan, er som den der bliver beskrevet i linket.) Bla bønner og andre lignende gode sager.
  Så det syntes jeg da er en skam :/ Og paleo som hun beskriver i linket er nok heller ikke helt hvad de faktisk spiste.

 65. rettelse: den paleo man påstår folk spiste er ikke hvad de faktisk spiste (og det bliver beskrevet nærmere i linket.)
  Lige en sproglig fejl :p

 66. Sanne @ Fair nok, men så er alt kød du også køber, en latterlig ting, da de er fyldt med alt muligt lort, samt blandet kød!!! Man kan idag, aldrig leve 100% Paleo, med mindre man flytter et andet sted hen, hvor det er okay at dagligt skyde sit bytte osv, så hvis vi skal gå helt i detaljer, og ja, jeg har lavet mere end bare research, så hjælper det heller ikke, bare at ” Skylle ” sine grøntsager 😉 Den historie kan jo blive ved for evigt! Faktum er, sundt eller usundt fedt stof, mæskede vi os i, ligesom andre rovdyr stadigvæk gør, for at forberede os til vinteren, hvor visse typer føde, kunne være svære at skaffe, og derfor havde fedt depoterne fyldt op, så man stadigvæk havde noget energi i kroppen, på trods af mangel på føde! Og din kommentar: ” Heller ikke godt for miljøet ” Lad mig gætte, på trods af den kommentar, er du stadigvæk bilejer!? Der er fornuftige kommentarer, og så er der hykleri… Og nej, det er ikke et angreb, men jeg syntes bare at det virker lidt naivt, at kalde én ting miljøskadelig, når man kører bil, eller bruger anden form for skadelig transport…

  Jan @ Jeg kan godt se hvad du mener, men igen, den med Kolesterol, er jo ligesom det altid var sagt med Æg, indtil for få år tilbage, hvor det blev bevidst, at det ikke kommer ud i blodet, og derfor ikke påvirker kroppens funtions! Alt idag er forarbejdet, med mindre du selv nedligger det, så igen, at prøve på at være alt FOR forsigtig, er bare ikke realistisk, hvis man vil undgå alle tilsætningsstoffer… Og nej, det er slet ikke Atkins kuren jeg taler om, men ejer og har læst, den omtalte bog, samt: ” The Paleo Solution, af Robb Wolf, samt: The 4-Hour Body, af Timothy Ferriss, og flere andre, og som sagt, har jeg selv testet det, på egen krop, og der er bare så mange ting der spiller ind, ikke mindst, ens sind! Så nej, måske er Bacon, Pølser og Ost ikke Paleo, da de ikke havde de muligheder dengang, men nutidens transport, og dovenskab, har heller intet med det at gøre!!! Husk nu på, at Paleo, ikke kun er KOST, men en livsstil, så det kan diskuteres på mange punkter… Hvis man nu skal være helt søren bagvendt, nu hvor der er snak om, at Bacon er skidt, og Fisk sundt, tja, Kviksølv!? Så er Fisk lige pludselig en skidt ting, Omega 3 eller ej…

  Sanne @ Uanset hvad, og nej det er jo ikke dig der skriver imod den, men hvordan kan man rette på Naturens orden, og regne med at det er rigtigt!? Alle andre væsener i verden, lever efter Naturens orden, bare ikke os mennesker… Hele verden spiser 70% forkert, af menneske fremstillede skod produkter, som kun er lavet, for at lokke, specielt børn, hvilket er derfor mælk f.eks.: er fyldt med sukker, og alle de underlige sygdomme der er tilstede idag, hvor selv Antibiotika, ikke virker som det skal, med mindre det får lidt ekstra hjælp, fra f.eks.: Ekstrakt fra Schizofreni medicin, så Antibiotika rent faktisk virker igen… Man kunne blive ved, og ved, men at forsvarre nutidens kost, ville være imod alle naturens logiske regler… Når det så er sagt, hvis naturen ikke ville have os til at fremstille, disse nye produkter, hvorfor har vi så hjernen til at gøre sådan!? Man kan bestride mange ting, men fedme problemet, er helt klart nutidens skyld, pga Raffineret Sukker, og ikke pga Fedt… Tjo, hvis man nu er en af dem, som skal have 14 Spande KFC om dagen, så kunne det tydeligvis være et problem 😛

 67. Sanne @ Det med Vegetarer, er igen ikke helt et bevidst faktum… De lister den gåde meget omkring ” Kræft ” hvilket igen, er noget ævl omkring kræft, for de ved stadigvæk ikke nok om Kræft, hvilket er derfor, nogen ryger i 80 år, og dør naturligt, og andre har aldrig rørt en smøg, men dør af lungekræft!!! Cheferne for Kræft forskning, er ret sørgelige, da de står bag de såkaldte skræmmekampagner, som de fører på tv: ” Så meget fedt, finder man i en regulær rygers lunger ” 2 ting er der galt med det.: 1. Smøger er ikke en fødevare, og hvis der var FEDT i dem, skulle det noteres på pakkerne… 2. Efter annonceringen af reklamerne, kommer Top chefen ud og siger: ” Vi ved stadigvæk ikke hvad der forårsager kræft “!!! Så lad dog være med at skræmme folk, hvis i ikke aner noget om det, for 15.000 Forskellige ting, kan sku da ikke forårsage den samme sygdom!!! 5 Årige får Leukemi, har de gjort noget forkert!? Det er en dum teori, som de stadigvæk ikke kan bevise, ligesom der ikke er ét eneste tilfælde af beviser, for at nogen nogensinde er død pga rygning! Beklager, blev lige lidt sidesporet der, men jeg hader ikke bevidste teorier… Veganere lever ikke længere end andre, det er også noget pjat… http://www.jklcompany.com/031105.html , den ældste kvinde nogensinde, drak nogle drinks hver dag, og drak samt smurgte sig selv ind, i Oliven Olie hver dag, og Fisk er måske fællesnævneren… Jeg tror man skal leve som man vil, men man skal føle sig i live, ellers er der INTET der virker!!!

 68. Hey igen, Sanne 🙂

  Jeg fik det lyttet igennem, men skal nok lytte en gang mere, hvis jeg skal have det hele med. Lige inden, jeg skriver videre, så vil jeg gerne påpege, at jeg hverken er ekspert eller fanatisk mht. Paleo, men det giver mening for mig, og da jeg altid har elsket kød, frugter og grøntsager, så er det en livsstil, der passer perfekt til mig. Men jeg er også – nok lige som du er – ude efter lære, hvad der er det sundeste og bedste osv. – så derfor forholder jeg mig også kritisk til alt.

  Med det sagt, så var det – sagt på godt, gammeldags jysk – lidt træls at lytte til hende damen, fordi hun lader til at have afskrevet Paleo som en modeslankekur, og desuden kommer med en del forkerte udtalelser om Paleo.

  Eks. siger hun, at æg er en stor del af Paleo; det er det ikke. Hun siger også, at mennesker i stenalderen sultede, og det var derfor, de var så slanke; den tror jeg heller ikke rigtig på (ikke efter alt det, jeg har læst om stenalderen i diverse bøger, som i øvrigt intet har med stenalderkost at gøre). Du kan simpelthen ikke undgå at normalisere din vægt på stenalderkost.

  Stort set alle studier af nutidige jæger-samler-folk viser, at de er kernesunde, aldrig får kroniske sygdomme og er stærke og slanke. Selv eskimoer, der får størstedelen af deres mad fra dyr med masser af fedt, er ekstremt sunde.

  Mht. bønner, så ved jeg ikke rigtigt. Jeg har aldrig brudt mig om bønner. De indeholder stivelse, hvilket jeg efter at have læst ret meget om, lader til at være alt andet end godt for os. Derudover bryder jeg mig ikke om tanken, at de rent faktisk er giftige, medmindre de bliver kogt.

  En ting, jeg godt kan lide ved hende er, at hun netop er kritisk – men hun burde nok gøre sin research lidt bedre, inden hun med det samme afskriver Paleo og nærmere bestemt afskriver Paleo som en modeslankekur,. Loren Cordain gør netop meget ud af at fortælle, hvor dårlige og skadelige modeslankekure er.

  Måske er det mig, der ikke fik lyttet ordentligt, men fortæller hun i dette podcast hvorfor kød er dårligt?

  Hvilke bestanddele i eks. gode fisk og magert kød er det, der skulle være dårligt for os? Er protein og gode fedtstoffer dårligt?

  Mht. at vegetarer og veganere lever længere. Det er jeg faktisk ikke i tvivl om, at de gør, men kunne det tænkes, at det er fordi, de generelt går meget mere op i økologi og får meget mere frugt og grønt end det gennemsnitlige sofamenneske, som mæsker sig i chips, pizza og cola? Sådan tror jeg, det hænger sammen.

  I øvrigt er der i Loren Cordains bog en fortælling om en kvinde, som efter at have levet meget usundt gik over til vegetarisme. Hun tabte sig, blev supersund, men efter 7 år som vegetar begyndte hun at have mindre og mindre energi og render under øjnene. Derefter gik hun over til Paleo, og energiniveauet blev højt og renderne under øjnene forsvandt. Jeg aner så ikke, hvem denne kvinde er, og da det kun er et enkeltstående tilfælde, så vil jeg ikke lægge for meget i den historie 😉

  Jeg synes, det er supersejt, at du undersøger en masse ting og går meget op i kost! Kan du anbefale andre kilder til protein ud over bønner og den der køderstatning, du nævner? Og er der noget af det, som ikke indeholder en masse stivelse og ikke er et mælkeprodukt?

  @Ole

  Lige et kort svar: Jep – det er nok umuligt at spise præcis det samme som i stenalderen, bl.a. fordi alt det der levede på jorden havde andre vilkår så at sige. Men for mig handler moderne stenalderkost også om at prøve at efterligne den daværende kost så godt som muligt.

  Fedt, at du har læst Tim Ferriss’ bog. Han spiser også Paleo.

 69. Hende du nævner der begyndte at få sorte render osv under øjnene manglede sikkert B12 som de fleste veganere tager i tilskud da det kun findes i animalske produkter (og i jord på grøntsager som moderne vestlige får vasket af under industrialiseringen mht grøntsager.)

  Jo der er også andre faktorer der spiller ind for at veganere og vegetarer lever længere men pointen er netop at de faktisk lever længere TIL TRODS FOR at de enten hverken spiser kød eller kun meget lidt.

  IGEN: det jeg virkelig har imod paleo er den fanatiske tro på at man har brug for kød hver dag.
  Det har man ikke, og det burde fx veganere være gode eksempler på. Det eneste de kommer i underskud af er B12. Og en veganer jeg kender har fortalt mig at også mange kødspisere mangler B12 (sikkert fordi det som mange andre vitaminer osv skal reagere med andre ting så hvis man har en for ensidig kost..)

  Mht at fx bønner skal tilberedes: men meget andet i paleo folk ikke må spises er ikke giftigt selvom det ikke er tilberedt: hvad så med det? (og spiser du fx rådt svinekød? :/ Og hvad med “hende damens” (ja hun har en lidt træls amerikansk stemme men hvis man ser bort fra det) oplysning at nyere forskning faktisk viser at paleo folk skam spiste langt flere korn sorter og andet “man” (folk på paleo diæt) siger de ikke spiste?

  Og jeg syntes ikke argumentet for paleo om at man taber sig er særligt godt, hvilket hun også forklarer ret godt.
  Det giver sig selv at hvis man skærer fx meget af sit sukkerforbrug ned og spiser flere grøntsager så vil man tabe sig.

  Jeg er selv i gang med at gå til en homøopat hvor vi bla har snakket kost. Jeg har det meget bedre efter at have stoppet med hvedemel, diverse tilsætningsstoffer og (som jeg dog allerede havde lagt delvist på hylden) oksekød og svinekød. Det er hans anbefaling og ved ikke om du vil kalde ham en ekspert men han har da en del erfaring så det gælder for mere end bare “mit tilfælde”.

  Alle grøntsager indeholder jo protein så.. tror at fx svampe (fx champignong) er en god køderstatning. som sagt en veganer lever jo slet ikke på kød, æg eller fisk og jeg kender flere veganere der lever i bedste velgående og har gjort det i mange år (og klarer sig super godt på universitetet olign.) Man kan godt have et velfungerende liv og være veganer.

  Her er nogle af de “komplette” veganske proteinkilder:

  Tofu
  Kidneybønner, Limabønner, Mungobønner
  Flækærter, kikærter, linser
  Græskarkerner, pistacienødder, cashewnødder, lotusfrø/kerner
  Amaranth, boghvede, kastanjer
  Avocado
  (fra http://veganized.wordpress.com/welcome-to-the-vegan-zone/om-protein-i-den-veganske-kost/)

  Jeg elsker fisk for meget til ikke at spise det. Jeg kender godt til eskimoerne der kun levede af kød (men dog ikke okse og svinekød) og levede længe. Et af de dyr de vidst spiste er samtidig et af de dyr der indeholder allermest D vitamin. Så er i tvivl om man kan sammenligne deres kødvaner med vores.
  Igen vil jeg altså reklamere en del mere for fisk end andet kød.

  Køderstatningen, især deres fileter, smager virkelig af kylling, er nemmere at lave, billigere og sundere.
  Igen: vi snakker om hvilken slags fedt der er bedst at få.

  Hvis alt det her ikke er nok vil jeg gerne, til trods for jeg ikke er veganer, reklamere lidt for de andre fordele der er ved at skære ned på kødforbruger: CO2 udslip og dyrevelfærd.
  Oksekød (produktionen) er jo noget af det der sviner mest mht CO2.
  Og så er det meste af fx det svinekød folk køber det ikke økologiske, og hvis man som jeg har været på en svinefarm (jeg var i praktik der en uge.. for sjov i 9ende klasse) så tænker man sig altid om en ekstra gang siden hen før man køber det eller spiser det. De grise har det virkelig virkelig elendigt! husk på at de altså bliver pumpet fulde af bla penicilin og det går videre til dig når du spiser det. Jeg kender en mand der er allergisk overfor penicilin og derfor slet ikke kan spise hverken okse eller svinekød.

  Jeg har aldrig, heller ikke som barn kunne lide svinekød og kender mange andre der har det på samme måde. (og var ikke et spor kræsent barn ellers.) Så mon ikke der er noget om snakken mht de stakkels grise…?

  Jeg lyttede også til hendes indslag med flere pauser. Det er meget hun får sagt på kort tid!

 70. Hov har først set de andre kommentarer nu:
  jeg er ikke bilejer (har cykel) og ville da helst eje en Co2 venlig bil 🙂
  hm alt det med kræft: altså rygning er stadig den største årsag til kræft det er der vidst ikke så meget tvivl om.

  Jeg er absolut ikke hykelrisk og gider ikke have den slags smidt i hovedet når jeg faktisk ikke smider sådanne påstande efter jer. (og kunne være smart at finde ud af først om jeg faktisk er hyklerisk,, hvilket jeg så ikke er så er bare endnu mere ondskabsfuldt.)
  Alt det med der er er naturligt for mennesker er ret tricky når det netop kommer til mennesker: meget af det vi spise har kroppen tilvænnet sig gennem flere år.
  OG vi har netop mange valg at vælge i mellem mht kost som dyr ikke har.
  Derfor også denne lange diskussion om kost 😉 hvis vi bare spiste græs var det nemmere.
  Jeg er såmænd bare ved at undersøge hvad der rent faktisk er godt for kroppen.

  Kviksølv er noget der er i bestemte fisk fanget bestemte steder osv… jeg har læst op på alt det.
  Man skal selvfølgelig også variere sine fisk og se efter hvordan de har haft det osv.

  Og jeg køber ikke blandet kød?? hvor har jeg sagt det?

  Som sagt: fisk og quorn. Intet af det er blandet kød. (quorn er slet ikke kød)

  Ole: det er en ret dårlig kilde du bruger. Man kan ALTID finde enkelt eksempler der går imod det generelle men det er derfor man har videnskabelige undersøgelser der netop ikke slutter fra enkelt eksempler til generealiteter.
  Så det var altså et virkelig dårligt argument :/ !!

  Jeg har også en farfar der blev 86 som røg 40 cigaretter om dagen og var dranker meget af hans liv. Skal vi så slutte til at det sikkert er godt for alle at ryge 40 cigeretter om dagen?

  Og nu vi snakker om tungmetaller er der intet der ophober så mange i kroppen som rygning! så hvis du ikke dør af kræft kan du jo være så heldig at få en anden sygdom der kan være ryger relateret. Fx KOL

 71. @Ole For lige også at kommentere det med folk, der har levet længe på trods af, at de har røget. Sammenhængen mellem rygning og kræft samt mange andre følgesygdomme er vist riiimelig klar. Og hvis en storryger dør i en alder af eks. 90 år, tror du så ikke, han/hun havde levet i længere tid, hvis vedkommende ikke havde røget? 😉

  Men tilbage til emnet, please. Der er ingen grund til at diskutere rygning hér.

  @Sanne

  Ah okay – så det er muligvis mangel på B12-vitaminmangel, der skaber render under øjnene. Tak for opklaringen.

  Fint at veganere og vegetarer kan leve længe på trods af, at de ikke spiser kød. Det er bare ikke ensbetydende med, at grunden til, at de kan leve længe, er pga., de ikke spiser kød.

  Jeg tror ærlig talt heller ikke, at man har brug for kød hver eneste dag. Protein – ja, helst. Det, som jeg dog savner i denne debat, er en forklaring på, hvorfor kød skulle være usundt. Og her snakker jeg om ægte økologisk kød fra fritgående dyr, som har spist det, som de er skabt til at spise.

  Ha-ha … nej, jeg spiser selvfølgelig ikke råt svinekød. Men – og nu spørger jeg, fordi jeg rent faktisk ikke ved det – er svinekød eller andet kød “giftigt” eller farligt, hvis man spiser det råt (og igen: her taler jeg om kød fra dyr, der har levet 100 % naturligt).

  Mht. korn. Jep – man spiste også korn i stenalderen; det står selv i Loren Cordains bog. Men af hvad jeg har læst, har det udelukkende været som sultekost. Jeg kender ikke til den undersøgelse, som Colleen Patrick-Goudreau/”hende damen” ( 😛 ) nævner; den gad jeg godt læse. Selvom vi mennesker kan finde på at spise underlige ting (har du set Bizarre Foods/Turde du spise det? på TLC-kanalen?), så kan jeg ikke forene mig med tanken om, at mennesker – hverken nu eller i stenalderen – har spist tørre og nederen korn af egen fri vilje så at sige.

  Jeg er ikke lige med på, hvilket argument for at man taber sig på Paleo, du hentyder til.

  Argumenter for, at man taber sig på Paleo, er:

  – Du får færre kulhydrater i forhold til moderne kost
  – Du får mere protein, som øger stofskiftet og mætter meget

  Det er der vel intet urigtigt i?

  Homøopati ved jeg ærlig talt ikke meget om – så det vil jeg ikke kommentere på.

  Tak for listen med gode proteinkilder. Du nævner dog champignon, men det er ikke nævnt på listen. Hm… jeg kan også selv prøve at undersøge det nærmere.

  Jeg leger lidt med tanken om at leve som “Paleo-veganer” i en måned, hvor jeg ikke spiser noget, der kommer fra dyr, og samtidig undgår de fødevarer, som frarådes af på Paleo-diæt. Umiddelbart lyder de mest spændende (og tilladte) proteinkilder som avocado og nødder.

  Som en, der lader til at vide meget om vegetarisme/veganisme – kan du evt. henvise til nogle af de bedste sider, du har fundet, der omhandler det at komme i gang? Det ville jeg sætte stor pris på 🙂

  Det med svinefarmen og penicillin er forfærdeligt ja. Man skal lede længe og grundigt for at finde noget, der er godt på den front. Jeg kan ikke huske, hvordan jeg i min egen barndom har synes om svinekød, men jeg kan huske, at jeg altid har elsket kylling, og som lille har jeg virkelig ikke brudt mig om (ikke-Paleo-fødevarer, som) kartofler, ris, pasta, brød, ost, mælk og meget mere. Det er bl.a. også derfor, Paleo tiltaler mig så meget.

  Det med at huske tilbage til barndommen mht. hvad man kunne lide dengang, har jeg faktisk tænkt meget over i lang tid. Jeg tror, man kunne lave noget sjov forskning med børn ved at opstille forskellige fødevarer og se, hvad de “fra naturens side” helst vil spise/ikke vil spise.

  Puha. Det tager jo en halv dag at skrive alt det her! o_O Jeg tror, jeg vil forsøge mig med lidt kortere svar fremover. Har også et firma at passe, og du har sikkert også vigtigere ting at passe.

  Men jeg ville i hvert fald sætte stor pris på lidt hjælp/guides mht. veganisme, hvis du har tid 🙂

  /Jan 🙂

 72. Sanne @ “altså rygning er stadig den største årsag til kræft det er der vidst ikke så meget tvivl om. @ Stadigvæk, nej, ikke ét eneste bevis for det!!! Plus KOL, heller ikke slår nogen ihjel, det nedsætter bare din lungekapacitet, og får dig til at hoste, da det ophåber slim, og ja, min ældste søster fik det konstateret for 2 år siden… Og hvad angår blandet kød, ved jeg ikke helt, om du har fulgt med i udviklingen af nyheder, eller tests de laver, hvilket viser, at kød producenter, sparer penge, ved at blande kød, ligesom den ” Trend ” der var så meget snak om sidste år, om ” Kødklister “… Sørgeligt, men sandt… Men godt at se du har en cykel 🙂 Dog hvad angår den Co2 Bil, så husk lige på, at den form for Co2, og andre ting, som det kræver, at skabe bare 1 Enkelt Elbil, kunne du køre rundt i 25 år, eller noget, i en almindelig bil 😉 Ja Elbiler bliver smarte, når de finder en smartere måde, at skabe dem på! 🙂

  Jan @ ” For lige også at kommentere det med folk, der har levet længe på trods af, at de har røget. Sammenhængen mellem rygning og kræft samt mange andre følgesygdomme er vist riiimelig klar. Og hvis en storryger dør i en alder af eks. 90 år, tror du så ikke, han/hun havde levet i længere tid, hvis vedkommende ikke havde røget? 😉 ” Uhmmm nej, hvorfor!? Skulle vedkommende så leve til at blive 250 år!? Igen kommer de latterlige kampagner fra Kræft ” Forskning “… Først var det: ” Du bliver blind af rygning ” Uhmmm NEJ!!! Så tror jeg at det var: ” Du har sværere ved at blive gravid ” Igen, NEJ!!! Osv, og det fortsætter jo bare, i den mest latterlige dur, a mangel på viden, som de prøver på sørgeligt nok, at dække ind, med sådanne stupide indslag… Jeg som alle andre, håber de snart finder en løsning!!! Men latterlige skræmmekampagner hjælper ikke, specielt ikke, for lille Charlie, som i en alder af 5 år, har kræft, aldrig har røget, aldrig har gjort noget galt… Sammenhæng mellem visse ting og Kræft, ser mere og mere ud som en joke, og hvis noget skulle være sammenhængen, skulle det da være Raffineret Sukker, som folk fodrer deres børn med lige fra fødsel!!!

  Jan @ Det du skrev om barndommen, så jeg en udsendelse for mindre end 2 uger siden, med Jamie Oliver, hvor han rejste rundt, og undersøgte díverse børnehaver osv, hvor børnene ikke engang vidste hvad en Kartoffel eller andet var, pga forældrenes dårlige ansvar 🙁 Det skal børn godt nok lære, så de ved hvad de spiser!!! Og igen, Økologi i dag, er ikke som det var dengang, det ville det aldrig kunne blive, med den forurening vi har i dag, tænk bare på, hvordan alt bliver spredt ud over det hele, specielt af fly…

  Det med at kød skulle være usundt, bunder nok, i den klassiske: ” Det hober sig op i din tarm, helt op til 1 Kilo kød af gangen “… Og hvem siger det er skidt!? På nær dårlige ” Sundheds ” Eksperter ( Grin ) Som Lene Hanson, som jo forresten ikke fuldførte hendes uddannelse, selvom hun praler så meget af den 😛 Ligesom, at hun ikke spiser hendes Grønt sammen med Kød… Den kvinde altså 😛

 73. Ej nu er det her snart en ret anstrengende diskussion.
  Altså: KOL når det bliver rigtig slemt gør at du til sidst ikke kan trække vejret = dør af kvælning.
  JO JO JO rygning er største årsag til kræft. Så slå det dog selv op.
  Kender flere i min familie (der sjovt nok begge røg) som (sjovt nok begge) fik konstateret kræft i DIREKTE relation til deres rygning. (som sagt af lægen selv.) Det er virkelig farligt at udbrede en slags rygte om at rygning ikke giver en virkelig stor forøget risiko for fx lunge og halskræft.
  Jeg har haft det ret tæt inde på livet. Så prøv lige at tænk dig om/ evt læs om det før du kommer med tåbelige påstande du ikke har noget belæg for/ikke engang gider finde kilder for, og som potentielt (hvis nogen skulle være så uklog at læse den post og faktisk tage din påstand alvorligt) kunne føre til at de bare tænkte det er helt OK at ryge..
  Der findes mange kræftformer. Mange der også kan ramme bla børn. Det ændrer ikke ved at rygning kraftigt FORHØJER din RISIKO for at få en kræftsygdom.
  Og lad mig her gætte på at du selv ryger og derfor prøver at finde en undskyldning for at blive ved.
  Det gjorde min far også indtil han fik halskræft (sagt af lægen: pgr af rygning) og han røg også virkelig meget, og var så igennem den store kemo tur. Fatter simpelthen ikke at folk tør løbe den risiko. Men du kan ikke løbe fra facts hvor meget du end ville ønske det. Og hvis du så ikke får kræft bliver din livskvalitet en del forringet før eller siden.
  Min mor der så også røg begyndte at hoste rigtig meget (sådan at man blev virkelig bekymret.)
  Så holdt hun op med at ryge og fik det meget meget bedre (på mange punkter.)
  Altså tror det er ret mange år siden man kunne komme afsted med at påstå at rygning er godt for noget som helst..
  Og så gider jeg ikke kommentere mere på den.

  Jeg er stadig i tvivl hvad du mener med blandet kød i forhold til hvad jeg selv spiser: hvilken fisk er blandet med noget andet? Hørte vidst noget om at nogle af de billigere laksestykker er blandet op med andet fisk eller sådan noget men det prøver jeg så også at undgå.. men igen er man vidst i større risiko mht andet kød på det punkt.
  Jeg har hørt en del sige (flere steder og kilder som jeg ikke ligger inde med lige pt men som nok kan findes hvis man gider lede) at en BESTEMT (igen forskel på kød/fedt) hober sig op i tarmen. Så nej det er ikke bare en eller anden træls kvinde der siger det.

  Og du har sådan set heller ikke undskyldt for at kalde mig hyklerisk selvom jeg ikke er det :/ Man får en del mindre lyst til at deltage i nogen debat med sådan en tone…

 74. STOP, TAK! 🙂

  Ole, jeg skrev i går, at jeg ikke vil have mere snak om rygning, og det har du ikke respekteret. Det hører ikke til i dette kommentarfelt, og næste gang, du skriver noget om det, sletter jeg din kommentar. Hvis du har mere på hjerte mht. rygning, så kan du skrive i mit andet indlæg, som hedder Fordelene ved at ryge 🙂

  Og lad os lige komme tilbage til den gode tone her. Tak 🙂

  Det med Jamie Oliver har jeg også set. Det er skræmmende. Hvis andre er interesseret i at se noget af det, så kan jeg anbefale Jamie Olivers oplæg ovre på TED.com.

  Og nu vil jeg fejre min fødselsdag …

  Hygge 🙂

 75. Jan: Jeg er selv lige faldet over (i min lange google søgning) en fantastisk blog skrevet af en veganer med mange virkelig gode opskrifter (har prøvet flere af dem af 🙂
  Hun har endda holdt kosten samtidig med hun har været gravid og hun lader til at være meget varieret og bevidst om sin kost:
  http://hijaluna.wordpress.com/om-mig/
  Der er dog ting hun bruger jeg undlader (da jeg ikke er veganer) bla tofu og æg og oste erstatninger.
  Den om champignon er ikke på nej. Har bare altid haft den i hovedet da min mor har været vegetar og ofte erstattede kød med det.. men helt klart andre ting som fx tofu der giver flere proteiner (hvis man kan lide det.. måske hvis det bliver marineret godt 😉

  Så jo protein er vigtigt, men igen det med de fedtstoffer.. og alt det andet der kunne tale imod at spise gris og ko ofte.
  Jeg ved bare at det er svære at fordøje og det er tit en indikator på at det ikke er helt optimalt for kroppen.
  Denne her side er noget fedt forskrækket (tror måske den er med henblik på at tabe sig) men har en ret klar formulering:
  “(…)Hakket kød bør ikke indeholde mere end 10-12 procent fedt, mens skært kød relativt nemt kan bringes ned under 6-8 procent fedt. Vælger du magert kalve-, svine- og oksekød, indmad og også gerne kylling og kalkun uden skind, er du på den sikre side. Skalddyr og fisk kan stort set spises ad libitum.” https://www.sygeforsikring.dk/default.aspx?ID=62

  Og her en oversigt over fedt: http://www.viivaa.dk/viden-om-fedt.aspx
  Så vidt jeg har forstået er fisk bare sundere fordi det indeholder mere umættet fedt OG fler-umættet fedt end andet kød og fordi det umættede fedt bare er bedst?
  Men flere sider er lidt vage om hvad ratioen er: de siger alle MEST umættet men vidst også noget mættet.

  Jeg fandt en side som mange af jer paleo folk måske bruger som kilde. Jeg leder så efter hovedkilden nu for http://www.alun.dk/helse/er-maettet-fedt-farligt.html#
  Men må indrømme jeg må læse meget mere op på det her før jeg ville udtale mig om noget præcist da fx http://www.denstoredanske.dk/Natur_og_milj%C3%B8/Biokemi_og_molekyl%C3%A6rbiologi/Biokemi/m%C3%A6ttet_fedt siger det stik modsatte.
  Og det er et leksikon der må bruges som kilde på universitetet (jeg har gået 3 år på uni.)
  Det er ikke mig bekendt almindeligt at det leksikon tager så grueligt fejl.
  Første kildes grund til at undgå fisk: kviksølv. Men det kan som sagt undgås. Han fraråder også fisk der har fået fx antibiotika (men det har alle ikke-øko dyr også.)
  Igen: her har jeg mere tillid til fisken som den ikke forurenede.
  Hvem af jer spiser øko gris? Det er muligt det kan fås i fx irma men jeg lagde mærke til da jeg spiste oksekød at det stort set kun var oksekød der kunne fås i øko udgaven (hverken kylling eller svin fandtes som øko hvor jeg handlede ind: netto, fakta.)

  Men er lidt skeptisk ved første kilde da han også fx har et længere indlæg om hvorfor mikrobølgeovne nok er skadelige og indrømmer (og det er jo fint nok): at der mangler beviser for det.

  Men jeg vil lige gå videre med det mht det mættede fedt.

  Men kan stadig ikke helt se hvordan man kan konkludere at paleo folk spiste kød hver dag? det skulle jo fanges så er da ret muligt at “hende damen” har ret i en ration på 60:40 hvor grøntsager var 60 (og ikke som hun siger folk på paleo kost siger 60 til kød)
  Så selvom man spiser kød er det altså stadig langt ude at spise det hver dag, eller måske endda flere gange om dagen :/ virker temmeligt ekstremt.
  Og “stenalderkosten” strækker sig stadig over mange år.. og mange lande. Hvordan kan man sammenfatte det?

  Dog vil jeg sige til slut at jeg stadig har meget svært ved at se og forstå hvorfor førende sunhedseksperter og sunheds autoriteter (eller bare den overvejende del af sundheds sektoren) skulle fraråde noget der var meget sundt?? (at spise så meget animalsk kød, især ikke fisk)
  Virker da ret konspirations teori agtigt eller er det bare mig? Hvorfor skulle de have en interesse i at gøre folk syge? det koster penge! medmindre man vil nævne noget med medicinal virksomheders interesser i at gøre folk syge og få penge (som jeg ærlig talt ikke ved meget om.)

 76. Hov faldt lige over det her: (skal nok holde kommentar pause nu for et stykke tid 😉 men den her artikel svarer til dels på nogle af mine egne spørgsmål/usikkerhed ved undersøgelsen:

  http://www.reuters.com/article/2010/02/04/us-fat-heart-idUSTRE61341020100204
  “No one is saying that some saturated fat is going to harm you…people should enjoy their food,” said Dr. Robert H. Eckel, a professor of medicine at the University of Colorado School of Medicine in Denver.

  But, he pointed out, many studies have shown that dietary saturated fat can raise people’s cholesterol, and the new analysis is not going to change recommendations to keep saturated fat intake in check.

  Perhaps more importantly, though, Eckel said that the thinking on diet and heart health is moving away from a focus on single nutrients and toward “dietary patterns.”

  A number of studies have linked the so-called Western diet to greater heart disease risks; that diet pattern is defined as one high in red and processed meats and saturated fats — but also high in sweets and other refined carbohydrates like white bread.

  On the other hand, diets described as Mediterranean or “prudent” — generally high in fruits and vegetables, whole grains, fish, unsaturated fats from vegetable oil — may help lower the risk of heart disease and stroke.

  It’s that type of eating pattern that people should strive for, Eckel said.”

  In addition, the study could not address whether saturated fat intake has different effects on heart disease and stroke risk for different age groups.
  (OG her især!:) Nor could it look at the effects of replacing saturated fat in the diet with polyunsaturated fats — like those found in vegetable oils and fish — or with carbohydrates.

  Some other studies, the researchers write, have shown that consuming polyunsaturated fats in place of saturated ones may lower heart disease risk.

  SOURCE: American Journal of Clinical Nutrition, online January 13, 2010.”

  Så altså: den første artikel/undersøgelse for paleo diæten skal tages med store forbehold og sund skepsis.

 77. Og faldt lige over hende her: 112 og har aldrig spist kød. Så man kan let finde undtagelser hvis man leder 😉 http://www.helsenyt.com/frame.cfm/cms/id=5006/sprog=1/grp=8/menu=16/

  Jan du var da lidt kræsen hvis du hverken kunne lide kartofler, ris eller pasta?! ret usædvanligt

  stivelse er altså ikke “farligt”

  “Der er imidlertid ikke nogen videnskabelig dokumentation for, at stivelse er sundhedsskadeligt. Mennesket kan sagtens fordøje stivelse.

  Traditionelt har også mange af de specielt asiatiske lande i årtier spist masser af stivelse fra ris, uden at det har ført til øget sygdom. Og der er god dokumentation for, at en kost med masser af ris, pasta, fuldkornsbrød, kartofler og andre stivelsesrige fødevarer nedsætter risikoen for fedme, hjerte-karsygdom, kræft og type 2 diabetes.”
  http://www.foodoflife.dk/Brevkassen/Kost/stivelse.aspx

  hvorfor skulle paleo folk ikke sulte ret ofte? de havde jo netop ikke endnu indfanget dyr og var derfor afhængig af at kunne jagte og spise ret tæt på hinanden = i perioder m fx tørke eller meget kulde var der nok færre dyr og planter.

  Jeg har stadig ikke fået noget svar på herinde hvorfor paleo skulle være bestemt godt?
  Hvad med fx at leve som en japaner? De bliver i gennemsnit en del ældre end den (påståede) paleo mand/kvinde gjorde: http://www.helsenyt.com/frame.cfm/cms/id=5206/sprog=1/grp=8/menu=14/

  og paleo folk var langt mere fysisk aktive end vi er i dag= mere behov for protein.

  så det er altså stadig en utrolig fjollet kost det her paleo halløj.

 78. Jeg ved ikke, om jeg har været kræsen, da jeg var lille. Men du kan da ikke mene, at ris, pasta, brød og kartofler i ren form smager godt?? Det smager jo af INGENTING! Hvorimod kød, frugter og grøntsager har masser af smag.

  I forhold til asiatiske lande, så er det rigtigt ja. Men i eks. Japan spiser de også ekstremt meget fisk og andet godt fra havet, hvilket kan være forklaringen.

  Ris er heller ikke den største synder – det er kornprodukter til gengæld. Du kan få rigtig meget af stivelsen ud af ris ved blot at skylle dem grundigt. Jeg kan ikke forstå, hvorfor du skriver, at ris, kartofler, brød og pasta ligefrem har en positiv virkning på de sygdomme, du nævner, og så samtidig henvise til en artikel, der siger det modsatte:

  “Hvis man hermed ikke taber sig nok, bør man overveje, om man kan skære ned på portionsstørrelserne af hvidt brød, ris, pasta og kartofler – og i stedet spise (endnu) flere grønsager og frugt samt gerne magre kødprodukter og fisk.”

  Sanne … hvordan feder man dyr op? Man giver dem korn! Alle de fødevarer, du nævner, er NETOP nogle af synderne, når det kommer til fedme.

  Jeg har sgu da selv testet på egen krop, hvor jeg spiser brød, ris, pasta og kartofler i flere uger. Her tog jeg på dag for dag. Lige så snart jeg skifter alt det l*rt ud med kød, så begynder min vægt at normalisere sig dag for dag.

  Hvis du virkelig mener, at kornprodukter og alt det andet, du nævner, ligefrem er forbyggende i forhold til fedme og type 2 diabetes, så må jeg sige, at du absolut ingen indsigt i disse ting har. INGEN! Kornprodukter har masser af kulhydrater med højt glykæmisk indeks, og det får dit blodsukker til at sky rocket fuldstændigt! Giv du bare en diabetiker – hvad enten det er type 1 eller type 2 – en masse brød uden at de får lov til at få insulin, og så hjælper du dem på vej til den sikre død. Blodsukker og fedme har også en sammenhæng.

  Og at du så afslutter med at skrive, at det her Paleo-halløj er en utroligt fjollet kost, er bare respektløst. Jeg har forsøgt at skabe en god tone og har ikke disset din kost eller noget andet af det, du har skrevet, som jeg ikke lige syntes om eller syntes lyder lidt til grin. Men okay.

 79. Igen den med at spise råt forstår jeg ikke: vi har jo netop muligheden at tilberede mad så hvorfor ikke forholde os til hvad der så sker med den når den er tilberedt??

  Og det med at skære i stivelse = taber sig: det er klart man taber sig hvis man skærer en stor del af ens kost væk.. men jeg mener ikke det for normalt vejende mennesker er en grund til ikke at indtage mad der bidrager med mange vigtige næringsstoffer?

  Jeg har altid været normalt slank og har spist ris, pasta etc. Skal vi nu til den “det virker for mig” diskussion? Som sagt kan vi altid finde eksempel på folk hvor noget virker og for andre gør det ikke. Kornprodukter er meget vigtig mod mange sygdomme: fibre.
  Rugbrød er fx en genial ting. Er du også imod det?
  Og jeg har ofte læst undersøgelser på især de grovere kornprodukters mange gode virkninger.
  hvis du skifter alt det ud med kød så er jeg jo tilbage til min oprindelige: hvorfor alt det kød??? kan du så ikke spise grøntsager i stedet? for hvis du skal erstatte ris, brød osv m kød skal du vel spise kød hver dag?
  og det er min største kæphest med paleo: alt det kød. Og det har jeg vidst gennemgået en del..

  Jeg sagde paleo var fjollet da jeg mener det efterhånden er absurd få argumenter der er tilbage til at understøtte det.

 80. Jeg har også kendt en der tabte sig en del da han for en periode droppede kartofler og pasta: “sugarbusters” diæten.
  Stivelse laver noget sukker- for meget sukker- kroppen kan ikke følge med- en del af det sætter sig som fedt.
  Men det burde ikke være et problem hvis man ikke har et for stort sukkerforbrug ellers..
  og igen han gjorde det for at tabe sig. Hvis man er normalvægtig og ikke spiser for meget sukker ellers er det ærgeligt at gå glip af de gode ting der er i fx kartofler.
  Men i en periode man det nok være effektivt hvis man vil tabe sig.

 81. Hej Anette 🙂

  Beklager mit sene svar. Jeg har haft problemer med mit anti-spam-system på bloggen, og jeg har derfor først set din kommentar nu.

  Jeg bruger alle de krydderier, jeg kan få fat i! 🙂 Salt er jo sådan cirka det eneste, stenalderkosten ikke er vild med, men jeg bruger alligevel lidt salt i form af en slags soya, der hedder Maggi (kan købes hos de fleste grøntsagshandlere, asiatiske markeder osv.). Det er et must her i hjemmet og kan bruges til alt lige fra kød, grøntsager og æg.

  Derudover er favoritterne lige p.t.:

  peber (selvfølgelig)
  hvidløgspulver (kan evt. bruges som erstatning for salt)
  garam masala
  stærk karry

  Desuden bruger vi også en masse krydderurter og chili (både pulver og frisk chili). Har du en Tiger-butik i nærheden, så tag evt. et kig dér.

 82. Hej Jan

  Min mand og jeg vil hoppe på vognen med stenaldermad. Af flere grunde: vi har læst Loren Cordains Stenalderkost, jeg har PCOS hvilket paleo-kost kan mindske eller helt afhjælpe. Vi har begge brug for at tabe os – jeg mange kg og min mand lidt.
  Vi har 3 børn – 2 på 3 og en på 9. Har du eller andre ideer eller erfaringer med hvad vi skal gøre med madpakker til dem og i det hele taget børne paleomad? det er nok især ham på 9 der bliver udfordringen. Ungerne skal ikke tabe sig, men vi vil gerne give dem den bedste start på livet, derfor vil vi gerne have dem med.

  Har du en ide om hvornår hjemmesiden bliver klar – glæder mig rigtig meget til den åbner 🙂

 83. Hej Rikke 🙂

  Fedt, at I vil starte på paleo – og ikke mindst, at I vil have børnene med på den!

  Jeg havde ikke hørt om PCOS, før du skrev det her – så jeg kan ikke bekræfte, at paleo skulle have en positiv indvirkning på netop det, men jeg elsker dig held og lykke med det 🙂

  Mht. madpakke til jeres dreng på 9: Dejligt spørgsmål – det er ikke noget, jeg har tænkt over før, da vi ikke har børn endnu. Men jeg har da nogle bud:

  Proteinen er måske det sværeste. Her foreslår jeg frikadeller, hårdkogt æg, tun eller makrel i tomat og avocado. Alternativt er der også de der tynde kødpølser, man kan købe i supermarkederne – de er dog ikke 100 % paleo, da de indeholder lidt tilsætningsstoffer.

  Derudover er der jo en fantastisk verden af grønt, frugt og nødder. Agurker, tomater, æbler, appelsiner, gulerødder osv. Rosiner og andet tørret frugt kan også gå an, så længe det er i små portioner.

  Revet gulerod med rosiner, appelsin og nødder kunne måske være noget?

  Det er nok en god ide at tage udgangspunk i, hvad dit barn kan lide i forhold til grønt, frugt og nødder. Start med det, og forsøg at bygge videre på det med andre fødevarer.

  Derudover vil jeg anbefale nogle gode, børnevenlige plastskåle til det hele 🙂

  Jeg håber, det kan inspirere dig bare en smule. Og skriv endelig igen, hvis du har spørgsmål eller har lyst til at dele jeres erfaringer 🙂

  Mht. hjemmesiden, så har jeg ikke et bud på, hvornår den kommer op. Jeg har desværre alt for travlt med andre ting, men jeg svarer meget gerne på spørgsmål om stenalderkost!

  /Jan 🙂

 84. Hej Jan
  Nu har jeg prøvet og læse lidt med her inde og fået endnu mere blod på tanden mht at prøve denne kost.
  Mit spørgsmål er om man overhovedet kan tabe sig ved ikke at dyrke motion samtidig? Jeg sidder nemlig i kørestol pga medfødt handicap der gør at jeg er lam i mine ben…

  Vil rigtig gerne tabe mig men er lídt forvirret over om det kan lade sig gøre, har prøvet utal af ting men intet har gjort noget godt for mig, men måske dette kan.

 85. Hej Sabine

  Tusind tak for din kommentar 🙂

  Du kan tro, at du kan tabe dig. Kost er den absolut største faktor, når det kommer til vægttab. Da jeg startede udi stenalderkost, tabte jeg mig 6 kg på 4 uger – uden at dyrke nogen som helst form for motion – og vægttabet kunne sagtens have været endnu større.

  Hvis du undgår kornprodukter, kartofler, ris og deslige eller med andre ord baserer din kost på animalske fødevarer og grøntsager efter paleo-principper, så kan du ganske enkelt ikke undgå at tage dig.

  Husk masser af vand, og pas på med for meget frugt og nødder, hvis du vil tabe dig.

  Kast dig ud i det, og skriv gerne igen! 🙂

 86. Tusind tak for svar, vil meget snart begive mig i kast med det, lyder lækkert og nemt. Har du evt nogen gode ideer til morgenmad der er hurtigt og nemt at lave?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *