Jeg har i længere tid ønsket at få mere indsigt i sociale medier og om, hvordan jeg kan udnytte dem til markedsføring – Social Media Marketing (SMM). Jeg har til at starte med valgt at have fokus på Facebook-grupper, og jeg har prøvet at spotte de forskellige elementer, der skaber succes.
Mit første egentlige forsøg udi SMM var en Facebook-gruppe. Denne gruppe havde en intetsigende overskrift og intet overordnet formål. Jeg anbefalede ikke engang gruppen til nogen. Og hvor mange fans har gruppen? 2 styk 🙂 Mig selv og en, der har fundet linket til gruppen i via Facebook-profil.
Det er selvfølgelig en total no-brainer; det er sådan, du ikke skal gøre. Jeg er i øvrigt også sikker på, at der ikke ville komme særligt mange fans, selv hvis jeg havde anbefalet gruppen til mine venner.
Fortæl mig noget, jeg ikke ved …
Første eksempel er “dumt” – men lad os lige tage et kig på, hvad jeg skriver: Intetsigende overskrift og intet overordnet formål. Skal vi vende den om, så skulle det altså hedde sigende overskrift og et “godt” formål.
Opskriften
Min opskrift på en Facebook-gruppe, der har potentiale til at få tusindvis af fans er:
- En super overskrift
- Et “godt” formål
- Kreativitet
Det er min overbevisning, at overskriften for en Facebook-gruppe er en af de vigtigste faktorer. Overskrifter er bare ekstremt vigtige; det gælder alle medier. Det vidste du sikkert godt. Men hvordan laver du så en god overskrift?
Hvis gruppen har et “godt” formål, med andre ord et formål, der kan lokke Facebooks brugere til at blive fan af en gruppe – eller endnu bedre: blive en aktiv del af gruppen – så er du godt på vej. Men hvordan lokker du brugerne?
En god portion kreativitet skal der som regel til, hvis du vil have en gruppe, der får masser af fans. Men på hvilken måde skal du være kreativ?
Der er selvfølgelig flere faktorer, der er vigtige. Lad os se på et par cases …
Case 1
Det første eksempel er gruppen NEJ TIL MUSKEL-SVANER I DANMARK!.
Her har gruppens stifter været utroligt kreativ, hvis du spørger mig. Han har taget et dengang aktuelt emne (om muskelhunde), og givet det et humoristisk twist. Samtidig har han krydret med sjove billeder og en sjov beskrivelse.
Her er der tale om en gruppe, der har et formål om at underholde eller få folk til – via humor – at abstrahere fra et meget (alt for?) omtalt emne.
Overskriften er i dette tilfælde knap så vigtig. Eller jo – hvis gruppen blot hed “Muskelsvaner”, så ville den nok ikke være helt så interessant. Overskriften er sigende, og selve ordet muskelsvaner kan give en hver et smil på læben.
Case 2
Andet eksempel er gruppen Kan den her ananas få flere fans end Sydney Lee? Dette er så en Facebook-side, ikke en gruppe, men reglerne er de samme i dette tilfælde.
Her er det igen kreativitet, der er på spil. Overskriften er også rigtig god, for den lokker med at få folk til at blive fan … og selve formålet er at få folk til at blive fan. Desuden har siden et godt (sjovt) profilbillede. Side-beskrivelsen er kort og sigende – men den er efter min mening ikke nødvendig, for overskriften siger jo det hele.
Der er også nogle, der har været for kreative, og har oprettet: Kan denne pølsemix få flere fans end den ananas som kan få flere fans end.. og Kan denne Sidney Lee få flere fans end Sidney Lee?
Hvad har det her med markedsføring at gøre?
Jeg har her taget udgangspunkt i sjove grupper (og sider). Disse er selvfølgelig mere relevante for min egen blog. Og hvis jeg skulle markedsføre min egen blog vha. af lignende grupper, skulle jeg blot placere et link til bloggen i beskrivelsen og hvor du nu ellers kan skrive tekst.
Pointen her er, at du skal være kreativ. Hvis du selv har en virksomhed, der beskæftiger sig med markedsføring, kunne du lave en gruppe, der hedder Sådan markedsfører du din storetå. Sælger du parykker eller hair extensions, kunne du lave en gruppe, der hedder Sådan får du samme hår som Chuck Norris.
Dette er selvfølgelig på eget ansvar 🙂 Facebook-sider og grupper er gratis at oprette … Med en god portion kreativitet kan du godt hive flere besøgende hjem til din egen hjemmeside.
Det kan også godt være, at du bare har en personlig hjemmeside eller blog … Hvis du har det, og har succes med Facebook-grupper og -sider, så går du da glip af flere besøgende, hvis ikke du linker til din hjemmeside.
Det næste stykke tid vil jeg eksperimentere meget mere med både Facebook-grupper og -sider. Og jeg skal nok skrive om mine erfaringer herinde.
God weekend 🙂
Det værste jeg ved, når det kommer til FB grupper, så er det grupper der kun går op i, hvor mange fans den kan skrave sammen. “Så har vi 100 fans!”, “wow 1000 fans! :O” osv….
Mange tror, at verdens problemer kan løses ved at oprette en gruppe på Facebook. Det kan de ikke!
Den brugte jeg som status opdatering sidste år. Den fik lidt kommentar. Men folk tror jo at bare de laver en gruppe så skal det nok gå. De værste grupper er dem hvor der er en overskrift i avisen og straks bliver der lavet en støtte gruppe. I 2008 og 2009 var der en rigtig god hjemmeside som hed faceblogger.dk desværre virker siden ikke mere. Han skrev en del og forskellen på en side og en gruppe i facebook.
Han mente at mange firmaer kunne have fordel af at lave en side i facebook hvor de kunne skrive lidt om deres firma og komme med nyheder. Der var også en del politiker der oprettet sider omkring kommune valget i 2009.
Jeg hader de grupper/fansider der hedder “Biggest fail ever! Become a fan to see it!” eller sådan noget. De er røvnederen.
@Detkanin
Jah, det er lidt kedeligt. Den slags grupper er der alt for mange af.
@Lars
Den side kender jeg godt. Der var en del brugbar info, så vidt jeg husker.
Mht. de grupper, du nævner: Jeg er lidt ambivalent på det område. Nej, du kan ikke redde verden ved at oprette sådan en Facebook-gruppe (jeg får også selv spat af dem) – men det er alligevel en god måde at sprede et budskab eller få folk til at fastholde interessen for et vigtigt emne.
@Lukas
Jep! De er en pain i måsen. Watch Free Movies Now! (Men du SKAL joine og signe up 17 forskellige steder og blabla …)