Sådan laver du smarte genveje med din hjemmeside

Ideen til det her er ikke helt min egen. Jeg kan nok højst kalde det for en videreudvikling af ideen, som i øvrigt kommer fra min víse ven, Gorm Casper. Det handler om at lave smarte hjemmeside-genveje, så du kan komme hurtigere frem til de hjemmesider og funktioner, du ofte bruger.

Gorm er haj til sådan noget med webdesign og programmering (det er ham, der i sin tid lærte mig op i HTML og CSS), og han er rigtig god til at finde på gode ideer. Okay … det var vist nok ros til ham. Lad os tage fat i konceptet.

Ideen

Gorm har en hjemmeside med en kort adresse; den hedder g81.dk. Du behøver ikke have en hjemmeside med en kort adresse til det her, men det kan være en fordel. Du skal i hvert fald have en hjemmeside, som du har FTP-adgang til … eller faktisk ikke (men mere om det senere). Mr. G. gjorde så det smarte, at han lavede en undermappe, han kaldte g81.dk/reader. Gik du ind på denne adresse (virker ikke mere), blev du redirectet til hans offentlige Google Reader-feeds.

Det synes jeg, er ret smart, og jeg ser flere muligheder i at lave den slags genveje. Lad os sige, at du sidder ved en computer, som ikke er din egen, og du vil gerne hurtigt ind på din WordPress-blog for at skrive en blogpost. Så kunne du fx lave en genvej, der hedder dinblog.dk/p (p for post), og denne genvej kunne lede direkte hen til admin-delen, hvor du kan skrive en ny blogpost (dinblog.dk/wp-admin/post-new.php).

Ovenstående trick kunne jeg i hvert fald godt have brugt for noget tid siden. Jeg sad dagligt ved en computer med langsomt internet og jeg kunne ikke bookmarke sites; så jeg kunne altså have sparet en hel del tid og klik. Konceptet er ikke revolutionerende eller noget – men det kan købe dig lidt tid i nogle tilfælde.

Sådan du gør det i praksis – 302 redirect

Det smarteste er vel at lave en 302 redirect. Opret en undermappe på din hjemmeside, lav et txt-dokument, navngiv det index.php, og indsæt følgende kode:

<?php
header("Location: http://www.hjemmesiden-som-der-skal-redirectes-til.dk");
exit();
?>

Andre måder

Du kan også bruge en URL shortener, fx bit.ly, kl.am – you name it – og customize URL’en. Men pas lige på, hvad du linker til. Når du opretter et link med en URL shortener-service, har du ikke kontrol over linket; med andre ord: du kan ikke slette linket.

Er det her et trick, du kunne finde på at bruge?

17 tanker om “Sådan laver du smarte genveje med din hjemmeside”

 1. Ja okay. Det vil nok speede det up. Tak for dit input 🙂 Men hvorfor mener du, at det skulle det være smartere at lave en 301?

 2. Tja, det har vel ikke den store betydning, når der ikke tidligere har været noget indhold på “undermappe”.

  Men jeg går ud fra at genvejen skal være permanent og ikke kun eksistere midlertidigt – deraf også mest logisk med 301.

  I øvrigt tak for at give nofollow på mine kommentarer – kan du ikke lide min blanke side? 🙂

 3. Ha-ha. Jeg bryder mig ikke så meget om din blanke side 😛 Du ville faktisk gøre mig en stor tjeneste, hvis du undlod at linke til den hver gang. Har overvejet at slette linket helt, da der jo ikke rigtigt er noget at komme efter for besøgende, der klikker ind. Men nu vil jeg jo heller ikke være helt så uhøflig, da du jo kommer med nogle gode kommentarer 🙂

  Har du planer om at bruge siden til noget?

 4. Jeg regner bestemt med at bruge den til et odiøst pornounivers med billeder af grønlandske St. bernardshunde i klipklapper.

  Alternativet er at bruge den som min online portfolio med præsentation af mig og mine projekter, men ærlig talt synes jeg bedst om min første ide.

 5. Man skal lige være opmærksom på at .htaccess ikke er understøttet hvis man bruger lighttpd webserveren, så der er en php løsning nok vejen frem. 🙂

 6. Ach so :O Men jeg ville så ALDRIG køre med en webserver, der ikke understøtter .htaccess. Btw, nice avatar! 😀

 7. Bruger selv små keywords til mine bookmarks.

  bh = Blogger Home (dashboard)
  g = Google
  gm = Gmail
  gr = Google Reader
  n = newz.dk

  Osv. Jeg har altid mine bogmærker ved hånden, og skulle det hænde, at jeg ikke har, er Xmarks en fremragende service til at synkronisere mine bogmærker imellem flere computere/browsere.

 8. Mærkeligt 🙁 Mon ikke det bare er en “WordPress thing”?

  Du nævner SEO … og det er umiddelbart rigtigt nok, hvad du siger – men det her har jo ikke noget med SEO at gøre. Om det er en 302 eller 301 i dette tilfælde, er vel fuldstændig ligegyldigt? Correct me if I’m wrong.

  Men jo – jeg skulle måske have taget udgangspunkt i 301. Og tak for dit input. Du er jo the PHP master 🙂

 9. Hey, og tak for de rosende ord 😉

  Tror egentligt også at jeg i sin tid bare lavede den som en header. Jeg er ikke så forhipt på det seo som i andre, så mit primære fokus var på (og har egentligt altid været på) at lortet fungerede, simpelt og hurtigt.

  Linket er der i øvrigt stadigvæk.. du huskede bare forkert Jan: http://www.g81.dk/read

 10. Det var så lidt, mester 🙂 Og ja, jeg huskede sgu forkert. Jeg undrer mig over, at du ikke har lavet det til g81.dk/r … Mr. Simplistic 😛

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *