Denne SEO-guide vil jeg løbende opdatere med alt fra basale SEO-tips til mere hardcore teknikker. Det er en blanding af ordforklaringer med dertilhørende tips. Første del af denne artikel er en slags SEO-guide for uerfarne eller lettere erfarne. Længere nede vil der løbende blive opdateret med lidt mere hardcore tips og metoder.
Oversigt for SEO-guiden
Tekst og nøgleord – Forstår Google, hvad din hjemmeside handler om?
Sidetitel
Sidebeskrivelse
Overskrifter og underoverskrifter
Ankertekst og links – Udgående, interne og indgående links
Linkbuilding – at skaffe indgående links
Ankertekster i links
Varier dine ankertekster
Links – hvor ofte?
Link også til dine undersider
Hvor skaffer jeg links?
Google AdWords: Søgeordsværktøj
Introduktion
Nøgleord
Nøgleord, søgeord eller på engelsk: keywords. Nøgleord er essensen i SEO. Det er de ord, du indtaster i Googles søgefelt, og det er de ord, andre bruger, når de skal finde din hjemmeside. Når nogle bestemte hjemmesider dukker op i Googles søgeresultater (SERPs/Search Engine Result Pages), fordi du har søgt på eks. nøgleordet “slankekur”, så er det grundlæggende fordi, dette nøgleord indgår i hjemmesidens tekst, sidetitel og i de links, som henviser til hjemmesiden.
Inddeling af arbejdet med SEO
SEO deles typisk op i tre facer:
- Research (alt lige fra at finde nøgleord og analysering af konkurrenters hjemmesider).
- On-page SEO (optimering af selve hjemmesiden – at give hjemmesiden de bedste vilkår).
- Linkbuilding (arbejdet med at skaffe links).
I denne guide starter vi i en lidt anden rækkefølge. Vi starter med on-page SEO, for derefter at gå over til linkbuilding og dernæst research.
On-page SEO (eller on-site SEO) – Optimering af selve hjemmesiden
Optimering af selve hjemmesiden er en hjørnesten i SEO. Hvis din hjemmeside er bygget ordentligt op, vil den have gode vilkår for at kunne opnå gode placeringer, når der senere hen skal arbejdes med linkbuilding. On-page SEO drejer sig primært om optimering af hjemmesidens struktur og tekstmæssige indhold.
Tekst og nøgleord – Forstår Google, hvad din hjemmeside handler om?
En god tekst baner vejen frem for en god placering. Lad os sige, at du har en hjemmeside om sjove videoer. For at Google skal tildele dig en god placering på nøgleordene “sjove videoer”, skal Google vide, at det er netop dét, din hjemmeside handler om.
Hvordan finder Google så ud af dét? Kigger Google din hjemmesides videoer igennem for at vurdere, om dine videoer er sjove? Nej, selvfølgelig ikke. Google er ikke et menneske. Google forstår kun tekst (groft sagt).
Så hvis Google kun forstår tekst, skal du altså også kommunikere med tekst! Ellers vil den “stakkels” søgemaskine ikke have en jordisk chance for at finde ud af, hvad din hjemmeside handler om. Brug de ord, du gerne vil findes på. Handler din side eller dit blogindlæg om sjove videoer, så nævn ordene “sjove videoer” i din tekst, overskrift, sidetitel og vigtigst af alt: i links.
Betyder det så, at du skal spamme dine tekster med nøgleord? Nej, bestemt ikke; det kan direkte skade dine placeringer, hvis du er alt for aggressiv. Det gælder om at få nøgleordene ind på en naturlig måde og på en måde, så Google er sikker på, hvad det drejer sig om.
Sidetitel
Sidetitel, titel eller officielt: title-tag. Sidetitler en meget vigtig faktor i SEO. Når du søger på noget i Google, får du en liste frem med ca. 10 links, der gerne skulle være relevante for din søgning. Disse links kaldes også sidetitler. Hver underside på din hjemmeside bør have en unik titel. Sørg for at få dine nøgleord ind i sidetitlerne, og helst allerførst!
Denne blogs forside er optimeret til bl.a. nøgleordet humor (OBS: det er ikke længere tilfældet), og derfor står dette ord også allerførst i forsidens titel. Ligeledes er ordet “humor” nævnt i min overskrift, sidebeskrivelse, forsidetekst og i både interne og indgående links.
Google viser i skrivende stund 70 tegn (inkl. mellemrum) af en sidetitel. Udnyt pladsen.
Sidebeskrivelse
Sidebeskrivelse, beskrivelse eller officielt: meta description-tag. Sidebeskrivelsen er den teaser-tekst, som står under sidetitlen i søgeresultaterne. Hvis du ikke selv udfylder en sidebeskrivelse, eller hvis Google ikke synes, at den udfyldte sidebeskrivelse giver en god nok beskrivelse af den respektive side, kan Google finde på at vise en tekstbid (snippet) af sidens indhold.
Som udgangspunkt er det bedst, at du skriver dine sidebeskrivelser selv. Desværre er det ikke alle systemer, der tillader det. Hvis du har mulighed for at skrive sidebeskrivelser og for så vidt muligt vil undgå, at Google overskriver en sidebeskrivelse med en snippet, er der en god tommelfingerregel, du kan følge:
Sørg for at en sidebeskrivelse indeholder en god del af de ord, som selve siden indholder. Hvis du laver en sidebeskrivelse, der ikke indeholder et eneste ord fra sidens tekstmæssige indhold, kan du være ret sikker på, at Google overskriver sidebeskrivelsen med et tekstuddrag.
Du får ikke højere placeringer i Google ved at putte dine nøgleord ind i dine sidebeskrivelser, men en god sidebeskrivelse kan “provokere” folk til at klikke på dit link fremfor på et link med en dårligere sidebeskrivelse.
Google viser i skrivende stund 156 tegn (inkl. mellemrum) af en sidebeskrivelse. Hvis du driver en blog, er det en god ide, at du holder dig til maks. 139 tegn, fordi Google har en tendens til at indsætte en dato (bestående af 17 tegn) som en del af sidebeskrivelsen.
Overskrifter og underoverskrifter
Overskrifter, Hx-tags (H1-H6), H-tags eller header-tags. Overskrifters vigtighed kan afhænge meget af, om det er en normal hjemmeside (uden feed) eller en blog (med feed), du driver. Et gammelt råd siger, at en side skal indeholde ét H1-tag (overskriften), og underoverskrifter bør så være i Hx, dvs. H2, H3 osv. Det er som udgangpunkt en god ide at have nøgleord i overskrifter og underoverskrifter, da overskrifter siges at blive vægtet højere end normal tekst. Det vigtigste er dog selve overskriften.
På denne blog har jeg min indlægsoverskrifter i H1, og underoverskrifter er enten i H2 eller markeret med fed. Jeg vil anbefale dig at få dine nøgleord ind i overskrifter – uanset om de er i H1, H2 eller noget helt tredje. At få nøgleord ind i underoverskrifter har ifølge mine egne tests en så lille værdi, at det ikke kan betale sig at gå op i det, hvis det altså blot er til besvær. Brug alligevel underoverskrifter eller sørg i hvert fald for at inddele din webtekst … for læsevenlighedens skyld.
Hvis du har en blog (eller en anden type hjemmeside, som har RSS-feed), kan overskrifter indeholdende nøgleord være særligt gode. Hvis du har en blog, har du garanteret tilmeldt dig en række feed-kataloger (eks. overskrift.dk), som indsamler dit feed. Når disse tjenester opretter en side med dit feed, får du automatisk gratis links tilbage til dine indlæg. Og da disse links nogle gange bliver genereret ud fra dine overskrifter, er det altså en stor fordel for dig, hvis dine overskrifter indeholder dine vigtigste nøgleord.
Ankertekst og links – Udgående, interne og indgående links
En ankertekst – på engelsk: anchor text – er selve linkteksten. Den bør aldrig hedde “Klik her” el.lign., da det for det første ikke er brugervenligt, men det fortæller heller ikke Google, hvad linket fører til. Når jeg fx linker til min artikel om hurtig slankekur, så ser linket således ud: hurtig slankekur. Det hedder hverken KLIK HER eller https://www.bonusninja.net/hurtig-slankekur.
Når du laver et udgående link, laver du altså et link fra din side til en anden side på nettet. Driver du et nyhedssite, er det god skik at linke til relevante nyhedskilder. Det fortæller Google, at du er en del af nettet og at du forstår at henvise til relevante sider. Pas på med at linke til såkaldt “bad neighbourhood” – altså spam-sider, linkfarme eller sider, der er blevet straffet af Google – da dette vil have en meget negativ effekt på din egen sides placeringer.
Når du laver interne links, betyder det, at du linker til andre sider på din hjemmeside. Gør du det rigtigt – med gode ankertekster – styrker du dine sider. Ydermere giver det Google bedre mulighed for at finde rundt på (crawle) din side. En god intern linkstruktur er vigtig og ofte meget undervurderet i forhold til SEO.
Indgående links, backlinks, inbound links osv. Der er mange ord for indgående links, og måske er det fordi, de er så utroligt vigtige. Ud af alle de SEO-faktorer, der findes, er indgående links den allervigtigste. Uden en masse gode links med gode ankertekster, får du aldrig høje placeringer på konkurrenceprægede nøgleord. Indgående links er en del af linkbuilding – et emne, som vi arbejder videre med i næste afsnit.
Linkbuilding – at skaffe indgående links
Disciplinen med at skaffe indgående links kaldes i SEO-jargon linkbuilding. Et link fra en anden side til din side er lige som en stemme. Jo flere stemmer (links), jo mere trust får du hos Google, og jo bedre bliver din hjemmeside placeret i Googles indeks. Men et links værdi kan variere lige fra værdiløst til meget værdifuldt. Links fra prominente sider har høj værdi. Links fra relevante sider har også høj værdi. Google ser ydermere også på teksten udenom linkene og på selve hjemmesidens tema. Det er nogle meget avancerede processer, Google sætter i gang, når værdien af et link skal udregnes.
Ankertekster i links
Når jeg linkbuilder til denne blog, tager jeg udgangspunkt i de nøgleord, jeg gerne vil være synlig på. Et af ordene er “humor”. Så når jeg laver et link til min blogs forside, sørger jeg for, at ordet “humor” indgår i linket. Jeg bruger med andre ord “humor” som ankertekst. De første par måneder af min blogs levetid lå min blog placereret på side 14, når der søgtes på “humor”; i dag ligger den på side 1, og dette er i høj grad et resultat af den linkbuilding, jeg løbende har lavet.
Varier dine ankertekster
Hvis du overdriver med dine ankertekster, vil det skade din hjemmeside. For denne blogs vedkommende kunne det fx være, at jeg udelukkende brugte ordet “humor” i mine links ankertekster. Dette ville i Googles optik ikke fremstå særlig naturligt. I stedet skal du variere dine ankertekster. Jeg varierer mine links ved at bruge fx “humor-blog” og “sort humor” som ankertekst; nogle gange linker jeg bare med “bonusninja” eller med hele URL’en.
Links – hvor ofte?
Nogle siger, at man skal oprette maks. ét link om dagen, for ellers kommer Google-far og straffer dig. Det passer ikke, men du skal så heller ikke oprette 1.000 links til din side på samme dag. Lad mig forklare: Du skal se linkbuilding som en naturlig proces. Virker det særlig naturligt, at du på samme dag får 1.000 links, mens du de næste mange måneder ikke får et eneste link? Nej, vel? Virker det naturligt, at du får lige præcis 1 link om dagen hver eneste dag i et år? Nej, det er faktisk heller ikke særlig naturligt.
Cirka et link om dagen er helt fint, men husk at variere. Det skal virke naturligt. Hvis en hjemmeside får 32 links på førstedagen, 20 dagen efter, 56 dagen efter igen osv. osv. i en længere periode, kan dette faktisk også være naturligt, hvis der fx er en stor nyhed, der spreder sig på nettet. Du skal se linkbuilding i et større perspektiv end som så.
Mit endelige råd er: Linkbuild “naturligt”. Det er klogere at tage det stille og roligt end at forhaste sig.
Link også til dine undersider
Link ikke kun til din forside, når du linkbuilder. Forhåbentlig har din hjemmeside andet at byde på end det, der står på din forside. Så husk også at sprede dine links til de forskellige sider, og gør det fornuftigt.
Hvor skaffer jeg links?
Det er jo the million dollar question. Der findes mange måder at skaffe links på, og der findes mange steder, hvor du kan lave links. Her er nogle eksempler:
- Linkkataloger – Der dukker dagligt nye linkkataloger op, og de er nemme at finde. Søg på “link katalog” eller “tilføj link” på Google. Det bedste danske linkkatalog er Danske Links. Brug tid på at tilmelde dig de gode kvalitetskataloger, og drop de skrabede.
- Feed-kataloger – Dem er der også en hel del af. De hjælper med at få dine blogindlæg indekseret hurtigere, og de giver også lidt linkjuice. Overskrift.dk er et af de bedste danske feed-kataloger.
- Blogkommentarer – Kommenter på blogs, der har dofollow på kommentarlinks. Læs mere om nofollow og dofollow her. Denne blog kører med dofollow.
- Opret en gratis blog – Opret din egen blog, og skriv nogle gode artikler med indlejrede links. Blogger bliver misbrugt groft til dette formål. Mit råd er, at du ikke bare spammer med ligegyldigt indhold i håb om at få lidt linkjuice. Vær lidt fornuftig.
- Forumsignaturer – De fleste fora tillader signaturer. Her kan du som regel få nogle links ind.
- Artikeldatabaser – Skriv en god artikel og lav nogle links i den. Prøv at lave en Google-søgning på ordet artikeldatabase.
- Gæsteblogging – Har du noget fornuftigt at sige om et bestemt emne, kan du tilbyde dig selv som gæsteblogger på en anden blog. Du får som regel lov til at lave nogle enkelte links til dig selv, og det er jo godt nok. Du er velkommen til at kontakte mig, hvis du har en god ide til et gæsteindlæg.
- Social bookmarking – I Danmark har vi aNyhed.dk. Her kan du tilføje en nyhed eller en historie, og hvis du får nok stemmer, vil dit link få dofollow på. Vær fornuftig – indsend kun kvalitative historier/nyheder.
Research
Det er vigtigt at vide, hvilke nøgleord, du skal gå efter at optimere din hjemmeside til. Søgeord er guld, som man siger. Visse ord er svære at optimere til, andre ikke så svære. Nogle gange kan det være mere indbringende at gå efter de nemme ord eller de lange (longtails). Er der hård konkurrence på dit område, vil en analyse af dine konkurrenters sider også være en essentiel del i din research.
Google AdWords: Søgeordsværktøj
Googles søgeordsværktøj – på engelsk: Keyword Tool – er et supervigtigt værktøj for alle, der vil finde de gode ord. Jeg bruger det ofte selv, inden jeg skal skrive et blogindlæg. Hvis jeg fx har tænkt mig at skrive et indlæg om min nye kontorstol, så ville jeg kunne bruge værktøjet til at få lidt mere at vide om dette ord:
Søger folk oftest på “kontorstol” eller på “kontorstole” (i flertal)? Ville det måske være bedre, hvis jeg gik efter nogle andre ord, fx “billig kontorstol online” eller “sort kontorstol”? Er der overhovedet nogen, der søger med ordene “billig kontorstol online” eller “sort kontorstol”?
Med søgeordsværktøjet kan du finde ud af, hvor ofte folk søger på forskellige ord. Og det er altså guld værd! Når du har fundet dine ord, kan du efterfølgende vinkle dit blogindlæg, så det bliver optimeret til disse ord – dvs. få ordene ind i din overskrift, sidetitel, tekst osv. Kunsten ligger selvfølgelig i at gøre det naturligt, uden at det virker “desperat” eller spammy.
Andre dybdegående guides på denne side:
Lige en hurtig kommentar til alle jer kære deltagere i SEO-konkurrencen 🙂
De tips, jeg har lovet, kommer i næste uge (jeg er næsten færdig med indlægget). Jeg har lavet denne SEO-guide som supplement, så jeg kan henvise til forskellige ting, hvor jeg mener, der kunne laves forbedringer. Og så slipper jeg også for at gentage de samme råd til nogle af jer 🙂
Jeg har et spørgsmål angående sidebeskrivelser.
Når jeg søger på Google efter “skrive kursiv”, er det første resultat:
At skrive eller ikke at skrive – med kursiv ~ Wikzo BLOG …
4. feb 2010 … Derfor vil jeg fremover, når jeg skal skrive titler på noget, sætte det i kursiv. Det giver ligesom et eller andet underbevidst emfatisk …
http://www.wikzo.com/2010/02/skrive-titler-kursiv-sprog.html – Cached –
Teksten “Derfor vil jeg fremover, når jeg …” er taget ud fra slutningen af mit indlæg. Hvordan får jeg kontrol over, hvilken del af mine indlæg, Google bruger som beskrivelse til linket? Jeg kender ikke til det der meta description-tag og ved ikke, om jeg med Blogger kan få lov til at ændre det selv.
Svaret er simpelt: Du kan ikke tilføje meta descriptions i Blogger. Dvs. Google automatisk vil bestemme, hvad der skal stå i den lille snippet, der vises i SERPs. Men du kan indirekte påvirke, hvad Google skal vise.
Det bedste, du fremover kan gøre, er, at du sørger for at have noget god tekst (efter eget valg) rundt om dine nøgleord i selve teksten. Når du skriver et indlæg om “kursiv”, så er det fx en god ide at starte indlægget med at nævne ordet “kursiv” en enkelt gang eller to i en tekstbid, der fylder ca. de 139 tegn inkl. mellemrum, og så skal du altså samtidig have i tankerne, at “dette bliver den tekst, Google vælger at vise som min snippet.”
Dét har jeg i hvert fald haft rimelig god succes med. Men du kan ikke altid stole på Google.
Google prøver at vælge den mest relevante tekst i forhold til det ord, der er blevet søgt på, når en snippet skal udarbejdes. Google har så i dit tilfælde set, at du har søgt på “skrive kursiv”, og det er netop “kursiv”, dit indlæg handler om; derfor bruger Google den tekst, der står rundt om “skrive” og “kursiv”. Nogle gange kan Google også bruge nogle lidt “tilfældige” tekstbidder … men sådan er dét.
Men ja. Om en “edit meta description”-feature er på vej, kan jeg ikke sige – men jeg håber på det. Blogger har fornyligt tilføjet en masse must-have-features – så der er måske håb forude.
Håber, det gav mening 🙂
Jep, det gjorde skam.
Er begyndt at eksperimentere lidt med min blogs sidetitel, men er kommet lidt i tvivl angående keywords.
Et ord som “Xbox” er naturligvis et hyppigt søgt ord. Problemet er bare, at der allerede er et hav af store sider, Microsoft, Wikipedia m.fl., som har “førsteret” på dette søgeord. Det vil ganske enkelt være umuligt for en lille blog som min nogensinde at komme op på nogle af de første Google-sider ved en søgning på dette ord.
Derfor er det, at jeg overvejer, om mere alternative ord, som færre søger på, men er mere unikt, vil give éns side større chance for at rangere højere på Googles søgeresultater.
Hvad er egentlig det smarteste? At gøre brug af store buzzwords ligesom alle andre, eller at vælge lidt mere obskure ord, som måske ikke er så kendte?
Rigtig godt spørgsmål!
Det er nemlig vigtigt, at du finder et eller flere søgeord, som er realistiske at gå efter; samtidig skal det også være ord, som folk søger på. Googles søgeordsværktøj er en god, lille hjælper i det henseende.
Ord som PlayStation og Xbox er der hård konkurrence på. Ud over Wikipedia (som ranker højt på næsten alt), er der også webshops og store gamingsites m.fl., som giver hård konkurrence. Så ja, jeg ville klart råde dig til at finde andre ord.
Først og fremmest synes jeg, du skulle overveje, hvad din blog grundlæggende handler. Eller, hvad tror du, den kommer til at handle om i fremtiden? Du satser på at blive spiludvikler eller lave noget inden for spiludvikling, right? I så fald ville jeg satse på disse to ord (eller andre relaterede ord), for det vil være nemmere for dig at brande dig selv samt linkbuilde med søgeord, som passer på det, du gør og det, din blog handler om.
Det er selvfølgelig bare et foreslag. Men grundlæggende: Ja – find et eller flere ord, som er realistiske at gå efter. Når du har brainstormet lidt, så send mig en mail. Jeg hjælper dig meget gerne med at tjekke konkurrencen på de forskellige ord … og lidt til 🙂
# Gustav Dahl
Du skal uden tvivl være lidt kreativ og gå efter alternative søgeord. Jeg tillader mig lige at skære det teoretisk ud i pap.
De fleste klikker på det første resultat der dukker op på googles SERP. Jeg mener det gennemsnitlig er omkring 40 %, og det er jo heller ikke så underligt, da dette burde være det mest relevante website. Knap så mange klikker på nummer 2 (skulle vist være omkring 10-15%) og endnu færre klikker på nummer 3. Sådan falder klikfrekvensen hele vejen ned og videre på alle sider.
Det vil være svært at opnå en god placering på ordet Xbox, så den vil højst sandsynligt lande på de kedelige 2 eller 3-cifrede sidetal. Hvis vi nu antager at 500 søger på xbox på en dag, og at 0,25 % finder frem til vores side, så vil der altså kun komme 1,25 besøgende ind på siden om dagen gennem det ord.
I stedet kunne man gå efter et alternativt søgeord eller longtail. Der vil naturligvis ikke være så mange der søger på netop det, men lad os nu antage at bare 50 søger på det om dagen. Da søgesætningen ikke er så konkurrencepræget, er det nemt at få en god placering – Lad os sige at vi ranker nummer 2. Hvis vi tager udgangspunkt i at det er 15% der klikker på vores, så vil der altså komme 7,5 besøgende på en dag – hvilket er noget bedre end 1,25. Og så er der stadig mulighed for forbedring ved at blive nummer 1 og øge klikfrekvensen ved at skrive en god og fangende sidetitel / description.
Jeg synes i hvert fald selv, at ovenstående er et godt argument for at gå efter alternative søgeord – det svære er naturligvis blot at finde dem 🙂
Jeg siger mange tak for jeres råd. Vil hermed gå i tænkeboksen 🙂
Efter at have læst teksten vil jeg ikke overdrive med ankerteksten “Christian”..haha… Så nu skiftet til RenTak.
Havde slet ikke set denne post. Super god og har lært mig et par ting jeg nu kan arbejde lidt med.
Takker
Da jeg så dine tidligere kommentarer, tænkte jeg også på, om du havde set denne artikel.
Anyway. Jeg foretrækker, at du bruger dit rigtige navn, når du kommenterer herinde 🙂
I min søgen efter en række gode blogs / artikler omkring linkbuilding fandt jeg lige den her post..!
Det er virkelig godt skrevet, informativt og brugbart!
Kan rigtig godt lide din forklaring i forhold til linkbuildings naturlighed! 🙂 Thanks.
Hej Lars
Velkommen til 🙂 Og tak for de pæne ord!
Hej Jan, rigtig god guide 🙂
Den der oversigt du har, hvor man ved at klikke på fx “nøgleord” springer ned til nøgleords delen, hvad hedder det?
Mvh Klaus
Tak, Klaus. Men den er godt nok gammel og mangelfuld 🙂
Oversigten hedder en indholdsfortegnelse 🙂 Hvis du ikke gider at lave en indholdsfortegnelse med hash-tags (#) selv, så findes der nogle WordPress plugins, der kan gøre det for dig; bare søg efter “table og content wordpress”. Var det dér, du var ude efter? 🙂
Ja det er rigtigt nok, men giver en god basal viden 🙂
Jeps det var det jeg søgte. Mange tak og fortsat god dag!
‘så lidt, og i lige måde 🙂