Mjød – gudedrikken

Man kan godt kalde mig lidt af en ølentusiast … og vinentusiast, som nok er mere relevant at fremhæve i denne sammenhæng, da mjød ikke er øl – som jeg først troede – men honningvin. Jeg prøvede mjød for første gang for ikke så lang tid siden, og det er jeg sateme glad for.

Mjød
Gl. dansk Mjød, Skjalde Mjød og Viking Blod. Yummy 🙂

En honningdrøm på 19 %

Hvis man blander vand og glas … så bliver det til ild! Eller hvordan det nu var. Nej, anyway. Mjød fremstilles ved, at man koger honning og vand. Der tilsættes evt. lidt krydderi. Og så skal det ellers bare stå og gære i tre måneder og yderligere lagre i seks måneder. Det er jo ikke ligefrem rocket science. Det kunne være, jeg selv skulle prøve at lave min egen bryg.

En ægte mjød skal være på 19 %; det sagde ham manden nede i vinbiksen i hvert fald. Hvis du ikke er glad for honning (jeg elsker det!), så er denne gudedrik nok ikke noget for dig. For ja, det smager altså sjovt nok rigtig meget af honning.

Hvis du ikke vil drikke mjøden rent, findes der et hav af opskrifter til drinks. Jeg har både drukket det rent, men også blandet det op med andet øl, og vil du prøve det samme, så lad være med at bruge noget billig Tuborg-sprøjt el. lign. En flaske – eller rettere sagt krukke – mjød koster ca. 140 bobs; så det er sgu lidt ærgeligt at blande noget så dyrt og lækkert med den knap så lækre håndbajer tilsat ekstra havvand fra Svend-Ibens mikrobryggeri i Bøvlingborg Safaripark. Du ved, hvad jeg mener.

Det var vist bare det. Lidt reklame for en sand gudedrik 🙂 Krukkerne er i øvrigt ret flotte (måske svært at se på ovenstående foto); så du kan sagtens have dem stående som pynt.

Læs evt. mere om mjød på hjemmesiden for Dansk Mjød A/S.

7 tanker om “Mjød – gudedrikken”

 1. Jeg har indtil nu også troet at det var en slags øl.
  Jeg har ikke smagt mjød, men da jeg ikke er særligt glad for honning er det nok ikke noget for mig. Det er dog extremt cool på en viking-agtig måde. Lidt ligesom økser.

 2. Her er lidt let læsning til de mjødinterresserede, 100% min egen viden, så i må undskylde evt. fejlagtige facts:

  Mjød er en hedvin, dvs. en vin der ikke er gærdet på frugt. Grunden til at alkoholprocenten skal være 19% er, at dette er den højeste man kan opnå uden at destillere. (dette havde opfinderne, heller ikke mulighed for). Finder man derfor en mjød med højere %, kan man være sikker på at der er tilsat en anden form for alkohol. Som regel i form af snaps, bjæsk eller bitter eller anden brændevin.
  De fleste tror at vikingerne kun drak mjød, men dette er dog ikke tilfældet, da honning var svært at skaffe, og meget dyrt at købe. Mjød fik derfor status som en guddommelig drik, der blev gemt til særligt festlige lejligheder, og den daglige tørst blev slukket med vand eller øl (præcis som i nutiden :D)

  Det er ret nemt at lave sin egen mjød i litervis, som kun består af vand, honning, gær og evt. lidt krydderurter. Disse varmes op og skummes, og stilles til gærring i en vin-boble med gærrør i et par måneder alt efter det ønskede alkohol%. Jeg legede lidt med det for et par år siden, og det kan varmt anbefales hvis man er glad for de gyldne dråber.
  Resultatet er en meget kraftigere og sødere honningsmag end den man finder i butikkerne, og kan minder meget om en sød dessertvin, og det er nemt at eksperimentere med forskellige slags honning eller urter. Og så er er det totalt vikingeagtigt og maskulint at lave sin egen alkohol. I øvrigt er det 100% lovligt, igen fordi man ikke destillerer det.

  Man kan finde en god opskrift/vejledning på http://www.123hjemmeside.dk/FULGJYR/2782680

 3. Okay – du har styr på det 😀

  Super fedt, at du deler det her! Jeg overvejer stærkt at lave mit eget mjød (på et tidspunkt), for det lader til at være rimelig ligetil, og så smager det jo fantastico.

  Kan du anbefale et godt sted, hvor man kan få fat i vinbobler?

 4. Jeg har selv leget med mjød i nogle år, og har en kammerat som er gået helt amok i selvbryg efter at jeg for nogle år tilbage tog ham med på et mjødbryg.
  Så min baggrund for at sige som jeg nu gør er rimelig solid.
  http://www.maltbazaren.dk/ er et rigtig godt sted at få fat i brygudstyr, inklusive vinbobler. Nu ved jeg godt at vi alle sammen synes det er megahyggeligt med store glasbeholdere til 25+ L hjemmebryg, men ærlig talt så er plastik dunkene dels nemmere at håndtere, mindre tilbøjelige til at gå i stykker og hælde 25L bryg yd i skabet mens man ryster under gærring, samt meget billigere. Hvis endelig du vil have glasflasker til dit bryg, foreslår jeg at du kigger på Ebay og kræmmermarkeder.
  Når dette så er sagt, så lige et lille surt opstød over det med det 19%. Det er ganske rigtigt at vi i dag med vores high tech portvinsgær kan opnå 19% uden destillering, men vore kære forfædre vikingerne havde knapt så stabile gær at arbejde med, så en mjød på 12% kan altså sagtens være en “ægte” mjød selvom manden nede i vinbiksen, samt Asger mener noget andet.
  Håber meget på at dette lille indspark ikke er helt ubrugeligt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *