Paleo-mad – Det spiser jeg morgen, middag og aften + mellemmåltider

Pr. opfordring fra to måske kommende hulemænd ( 🙂 ) vil jeg i dette indlæg skrive lidt om, hvad for noget Paleo-mad jeg den seneste tid har indtaget … og som har gjort, at jeg bl.a. har opnået et vægttab på over 5 kg på relativt kort tid.

Er du ikke helt med på, hvad jeg plaprer om, så kan du læse mit tidligere indlæg:

Paleo / stenalderkost

Hvad består min Paleo-mad af?

Min Paleo-mad består af kød, fjerkræ, fisk samt grønt morgen, middag og aften. Der er ikke noget med at tælle kalorier og alt det der spas. Du skal bare spise, indtil din mave siger “mæt”. Det er ret cool.

Du tænker måske, at det er lidt mærkeligt at spise en bøf med grøntsager til morgenmad. Men med så meget andet, kan du vænne dig til det, og hvis du kan spise en bestemt ret om aftenen – og endda synes, den er lækker – så kan du altså også vænne dig til at spise den om morgenen.

Personligt gider jeg dog ikke spise fisk om morgenen. Men bacon med en grøntsagsblanding bestående af gulerødder, broccoli, courgette og blomkål … det gider jeg godt spise! Og det er faktisk det, jeg spiser næsten hver morgen.

Paleo-retter – Hovedmåltider og mellemmåltider

Her er en lille liste over forskellige ting, jeg har spist den seneste måneds tid. På et senere tidspunkt vil jeg gerne gå mere i dybden og blogge om Paleo-opskrifter.

Morgen – Første hovedmåltid

Bacon-slices og/el. æg med grøntsagsblanding bestående af gulerødder, broccoli, courgette og blomkål. Der findes mange forskellige grøntsagsblandinger derude – så det er bare om at granske supermarkederne. REMA 1000 har ofte nogle billige grøntsagsblandinger. Nogle gange blander jeg også flere forskellige grøntsagsblandinger sammen.

Baconen skal bare på panden indtil de er nice and crispy. Æggene kan du tilberede på mange forskellige måder. Grøntsagsblandingen smider du i mikrobølgeovnen (det er hurtigst og bedst, fordi grøntsagerne bevarer meget af deres “goodness”, fremfor hvis du koger dem i en gryde eller smider dem på en pande; det er i hvert fald, hvad jeg har læst mig til). Sørg for at bruge en ordentlig mikro-skål med låg, så grøntsagerne bliver rigtig juicy.

Har du leftovers fra aftensmaden, kan du også spise det til morgenmad.

Middag – Anden hovedmåltid

Sådan en omgang Paleo-morgenmad gør, at jeg er mæt i mange timer. Så faktisk er det ikke særligt ofte, jeg spiser et stort måltid ved middagstid. Hvis ikke jeg fik spist æg om morgenen, kunne jeg godt finde på at lave en omelet eller et par kogte æg med lidt grønt ved siden af. Mit andet hovedmåltid plejer mere at være et lille mellemmåltid. Mine mellemmåltider kommer jeg nærmere ind på lidt længere nede.

Aften – Tredje hovedmåltid

Okay. Aftensmad er for mig ret vigtigt. Jeg elsker at stå i køkkenet og lave det helt store. Jeg har blandt andet spist lammekølle, hvidløgsmarinerede lammeculotter, bøffer, steaks, friske fisk, kylling, kalkun og ja … alt muligt. Grønt skal der jo også til, og her gælder det bare om at være kreativ. Vi er i øvrigt krydderi-fanatikere herhjemme – så al vores mad (specielt aftensmad) bliver meget spicy. Herunder er vores to primære krydderiskabe, som min kæreste har indrettet 🙂

Vi har meget mere end det 😛

Mellemmåltider

Da jeg startede med Paleo-mad købte jeg en gigantisk chorizo-pølse i Metro til ca. 300 bobs. Den har jeg så slicet med en pålægsmaskine. Chorizo sammen med en gulerod, en tomat og lidt agurk er perfekt som mellemmåltid – også på farten.

Drikkevarer

Jeg har drukket masser af vand, men også kaffe og te, som egentlig ikke bør overdrives pga. koffein.

That’s it.

Huskeliste

Indtag masser af:

Kød, fjerkræ, fisk, vildt og grønt samt vand.

Undgå:

Mejeriprodukter, ris, pasta, brød, kartofler.

Indtag i moderate mængder:

Frugt og nødder (specielt hvis du vil tabe dig), kaffe, te.

Har du spørgsmål, så skal jeg gerne prøve at besvare dem 🙂

Køb den officielle bog, Stenalderkost, af Loren Cordain

Er du interesseret i at læse den officielle bog om stenalderkost, så kan du lige nu finde den på dansk hos Adlibris for kun 88 kr. inkl. levering.

Huskede du at tjekke Hulemad.dk – min nye hjemmeside om stenalderkost?

Så smut ind på Hulemad.dk nu, og deltag i åbningskonkurrencen om et gavekort a 500 kr. til lækre helsekostprodukter 🙂

Torsdagstest: Hvor mange anslag i ALT-tag læser Google?

Så blev det tid til endnu en torsdagstest. Sidst skrev jeg om title-tag, i dag handler det om ALT-tag.

Hvis du vil ha’, at Google bedre kan forstå, hvad et billede forestiller eller prøver at udtrykke, er det en god idé at udfylde det pågældende billedes ALT-tag ud med lidt beskrivende tekst. Men hvor meget tekst kan du skubbe ind i dette tag, inden Google siger: “Jeg læser ikke videre herfra”?

Jeg har ikke det præcise svar, men ud fra en af mine tests fandt jeg ud af, at Google i hvert fald læser 83 anslag, men ikke 86. Så ja, i hvert fald 83, måske 84 og 85, men i hvert fald ikke 86 anslag. Hold dig til maks. 83 anslag – så er du sikker.

Jeg har brugt præcis samme fremgangsmåde som i min sidste test.

Er der en derude, som har det præcise svar, hører jeg gerne fra ham eller hende.

Go’ torsdag! 🙂

seo!!!!

Jeg er blevet en hulemand – 3 uger på Paleo-diæt (stenalderkost)

For noget tid siden læste jeg om noget, der på engelsk hedder Paleolithic Diet, eller bare Paleo. Den mest officielle betegnelse for dette på dansk må være stenalderkost; nogle kalder det også hulemandskost.

Paleo lød som det helt rigtige for mig, og nu har jeg så været på Paleo i 3 uger.

Kort om Paleo: Toback to the stenalder

Paleo handler om at indtage samme kost som vi mennesker gjorde i stenalderen. Og hvad var det så lige sådan nogle hulefætre som os proppede ind i munden dengang? Vi spiste kød, fisk, skaldyr, grøntsager, nødder, frugter … nå ja, og biller 🙂 Vi spiste ikke pasta, ris, brød og den slags. Mælk drak vi heller ikke.

Paleo - Stenalderkost, hulemandskost

Der er mange andre, der allerede har skrevet om, hvad Paleo går ud på, hvilke fødevarer du bør undgå og alt det der, så det vil jeg ikke gå i dybden med i dette indlæg; i stedet for har jeg i bunden af dette indlæg lavet en linkliste.

Øjensynlige ændringer efter 3 uger på Paleo-mad

Jeg har tabt mig mindst 5 kg. Det synes jeg selv er et ret flot vægttab. Jeg har bevidst ladet være med at dyrke motion, fordi jeg ville se, hvor meget jeg kunne tabe mig udelukkende ved at ændre på min kost. Motion er så heller ikke det vigtigste i forhold til et vægttab, men jeg havde uden tvivl tabt mig mere, hvis jeg havde sneget en løbetur ind engang imellem. Min fedtprocent er desuden også røget ned, og min væskebalance er steget.

Andre positive benefits

Der er sket en del ændringer – så her er en liste:

  • Mere energi – Jeg har MEGET mere energi. Det er helt vildt. Jeg føler mig stærkere og friskere end nogensinde.
  • Morgenfrisk – Størstedelen af mit livs morgener har været sådan noget med “Ahr, jeg skal lige vågne helt, inden jeg gør det og det”. Sådan er det ikke mere. Jeg er frisk fra jeg vågner om morgenen. Det har faktisk været lidt svært for mig at vænne mig til denne usædvanlige morgenfriskhed 🙂
  • Ingen snorken – Eller i hvert fald næsten. De seneste år har jeg været noget af en storsnorker. Det har påvirket både min og min kærestes søvn. Her i morges spurgte jeg så min kæreste om, hvorfor hun ikke længere skubber til mig, når jeg snorker klokken crap om natten. Svaret lød: “Du snorker mindre”.
  • Bedre søvn – Det er klart, at hvis du ikke snorker, så får du en bedre søvn. Jeg sover bedre end nogensinde før.
  • Spiser mindre – Jeg spiser ikke nær så meget som før, og der går længere tid før følelsen af sult melder sig. Konklusion: Jeg bliver bare meget mere mæt af Paleo-mad.
  • Pænere hud – Jeg har overhovedet ikke hudproblemer, men min hud er blevet pænere, fordi jeg ikke har indtaget en masse usunde ting.

Der er sikkert flere ting, jeg har glemt, men det lyder da meget godt, ikk’?

Jeg fortsætter med Paleo!

Paleo er bare det rigtige for mig, og jeg har tænkt mig at blive ved. Jeg glæder mig simpelthen til hvert eneste måltid – specielt morgenmaden, fordi jeg (næsten) altid spiser bacon (eller æg) og grøntsager. Jeg tager en uge mere som ægte hulemand, og derefter kører jeg efter 80/20-reglen, dvs. 80 % Paleo og 20 % ikke-Paleo.

Har du selv prøvet Paleo eller kender du nogen, der har, er du velkommen til at kommentere. Hvis du har spørgsmål, vil jeg gerne prøve at besvare dem; bare husk på, at jeg ikke er Paleo-ekspert 🙂

Eksterne henvisninger