22. oktober 2010

WordPress-tips: Fjern “category” i permalinks og omdøb “tag”

Lad os gå lige til sagen. Hvis du ikke ser nogen grund til, at der skal stå “category” eller “kategori” i dine WordPress-permalinks, så kan du nemt fikse det med følgende plugin: WP No Category Base.

Plugin’et skal installeres og aktiveres, og så kører det ellers bare. Desuden bliver der automatisk lavet 301 redirects fra de gamle permalinks til de nye – så kein problem, der.

Vil du hellere have, at permalinket for en kategori ser sådan her ud:

mors-slankekur.dk/slankepiller

– frem for …

mors-slankekur.dk/category/slankepiller

– så er det altså dét, dette plugin gør.

Vær dog opmærksom på ikke at tildele samme permalink til indlæg, sider eller kategorier. Så undgår du, at der går kuk i det.

Hvis du hellere vil navngive

Der kan sagtens være fordele i at beholde “category” eller omdøbe det til “emne”, “billig-pris” eller noget helt tredje. Det kommer selvfølgelig helt an på tingene. Mange omdøber også “category” til “c” og (“tags” til “t”), og sådant et tilfælde kunne man med fordel fjerne det helt ved hjælp af plugin’et. Har man en side med en meget omfattende kategori-struktur eller rigtig mange indlæg, bør man nok skippe det eller i hvert fald undersøge sine permalinks, inden man laver en ændring … bare så man ikke risikerer at der gør kludder i den.

Mht. “tag” i permalinks, så vælger jeg oftest at omdøbe – enten til noget intetsigende (fx “t”), til et relevant keyword (fx “slankekur”, hvis det er en side med slanketips) eller til noget generisk (fx “emne”). En URL fortæller noget om, hvad den pågældende side handler om, og mine tag-sider handler altså sjældent om “billige tag til huset” eller “renovering af tag”. Jeg har op til flere gange set AdSense-annoncer for “tilbud på tag” og den slags på tag-sider med knap så meget indhold :)

21 mennesker har kommenteret “WordPress-tips: Fjern “category” i permalinks og omdøb “tag”

 1. Jannich siger:

  Cool nok, det plugin kunne jeg nok få brug for på et ikke så fjernt tidspunkt. :-)

  Og ironisk nok er der faktisk en adsense reklame for taglægning lige på denne side lige pt. 😀

 2. BonusNinja siger:

  Godt, at det kan bruges :)

 3. Bent siger:

  Tak for info. Med alle de mange plugins er det rart at man kan finde lidt info og erfaringer på de forskellige blogs. :-)

 4. BonusNinja siger:

  Velbekomme, Bent :)

 5. Hans siger:

  Super godt indlæg havde tænkt på det får man kunne ikke finde en løsning

 6. BonusNinja siger:

  Super, at du kunne bruge det, Hans :)

 7. Kristian siger:

  Super nice, det installere jeg sq lige på et par af mine sider har længe været træt af “category” :)

 8. Brian siger:

  Man kan vel også bare ændre til custom permalink

 9. BonusNinja siger:

  @Kristian
  Super :)

  @Brian
  Hej :) Jeg er ikke helt sikker på, hvad du mener. Hentyder du til indstillingerne i admin-panelet? For dér kan du ikke decideret fjerne det, kun ændre.

 10. Breindal siger:

  Perfekt. Lige det jeg manglede.

 11. Aris Kuckovic siger:

  Hej Ninja!

  Godt du skiver om dette plugin.
  Du kan også ændre det i filerne – men helt sikkert 20 gange nemmere med et plugin.

  Mvh
  Aris Kuckovic
  http://www.kuckovic.com

 12. Jan Kaczmarek siger:

  @Brindal
  Velbekomme :)

  @Aris

  Halløj :)

  Jep – det er bare meget mere besværligt. Yoasts SEO plugin kan i øvrigt også klare tricket (men ved ikke om fejlene i plugin’et er blevet rettet). Når de er, så skifter jeg klart også min All in One SEO Pack ud med Yoasts plugin :)

 13. Aris Kuckovic siger:

  Det har jeg allerede gjort, og tro mig – det hele virker 100%
  Og det er meget bedre end “All in one SEO”.

  Kan nu også selv lide at gå udenom plugins og hardcode det meste, da plugins optager plads, som gør at din side loader langsommere (:

  Men der hvor jeg kan springe over, gør jeg det (:

  God weekend!
  Aris Kuckovic
  http://www.kuckovic.com

 14. Jan Kaczmarek siger:

  Lækkert. Glæder mig til at få det afprøvet :)

  Så er du lige som mig mht. plugins. Jeg forsøger også at undgå plugins så vidt muligt. Så er du også bedst sikret, hvis et plugin lige pludselig ikke fungerer med den seneste opdatering af WP eller hvis det går hen og bliver et betalings-plugin.

  Go’ weekend til dig også :)

 15. Aris Kuckovic siger:

  Ja, der er simpelthen ingenting værre end når et plugin lukker helt af for ens blog .. Vil gerne betale for et plugin, det er ikke det – men så skal det være ALLE pengene værd (:

  VH. Aris

 16. Jimmy siger:

  Det er et rigtig godt plugin, der er btw også et til “tags” som hedder WP No Tags Base. Det virker på samme måde, så det er hurtigt fixet også. ;o)

 17. Kenni Bonde siger:

  Vigtig vigtigt!!!
  Hvorfor har jeg først set det nu? jeg bruger selv wordpress, så kæft hvor var det nice du lige smed den her post ind. THANKS.
  Bliv ved med de fede indlæg :b

 18. Frank siger:

  Hej laver du egentlig tags til dine artikler? Er bange for, at de kommer til at give DC er det rigtigt eller er det bare snak.

  Mvh Frank

 19. Jan Kaczmarek siger:

  Hej Frank

  Uha – det med tags er en længere snak :)

  Ja, jeg laver tags, men mine tag-links er ikke længere synlige på bloggen, fordi de ikke giver nogen særlig værdi til læserne.

  Hvis du vil være 120 % sikker på at undgå et dyk i rankings, så undlad at bruge tags. Men på den anden side, så kan tags være hammer-effektive til at skaffe flere besøgende 😛

  Jeg kan desværre ikke give dig et bedre svar lige nu, for har meget lidt tid, men jeg vil skrive din kommentar bag øret, for den har givet mig inspiration til et indlæg om tags på blogs.

  Go’ søndag!

 20. Frank siger:

  Hej Jan

  Tak for det super hurtige svar. Jeg tror bare lige jeg fjerner mine tags indtil jeg har læst det indlæg du engang får skrevet:-)

  Frank Eskelund

 21. Troels siger:

  Det er vist på tide at få skiftet til

  http://yoast.com/wordpress/seo/

  Et super plugin – og nu forhåbentlig uden de fejl som du tidligere stødte på :)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>